Parâmetros murinométricos de ratos sedentários e exercitados, suplementados com óleo de coco (Cocos Nucífera L.) extra virgem

Irinaldo Capitulino de Souza, João Andrade Silva

Resumo


Objetivos: avaliar o exercício físico em ratos sedentários e exercitados associado ao consumo do óleo de coco extravirgem. Métodos: foi analisado o peso corporal (kg) IMC, gordura visceral, circunferência abdominal e circunferência torácica em 40 ratos wistar adultos associado ao óleo de coco e exercício físico. Para isso foram aplicados exercício físico durante 7 dias/semanas durante 12 semanas, mais gavagem de óleo de coco extravirgem durante 10 semanas. Resultados e discussão: o peso corporal do grupo DTOC foi menor do que o peso dos demais grupos (p<0,05). Os valores do IMC não apresentaram diferença estatística entre os grupos. Os valores da gordura visceral do grupo DTOC foi significativamente menor do que os demais grupos. A circunferência abdominal e o teor da gordura corporal do grupo DTOC foram menores do que dos demais grupos (p<0,05). Conclusão: Assim, os resultados indicam que a prática do exercício físico rotineiramente associado ao consumo do óleo de coco extravirgem é uma opção para indivíduos obesos ou não que visam à melhoria de suas taxas metabólicas.


Palavras-chave


Exercícios físicos; Obesidade; Óleo de coco

Texto completo:

PDF

Referências


-Abdelaal, A. A. M.; Mohamad, M, A. Obesity indices and haemodynamicresponse to exercise in obese diabetichypertensive patients: randomizedcontrolled Trial. Obesity Research & Clinical Practice. Vol. 9. p.475-486. 2015.

-Abreu; A. R.; Santos, L. T.; Souza, A. A.; Silva Jr, L. G.; Chianca Jr, D. A.; Menezes, A. C. Blunted gaba-mediated inhibition within the dorsomedial hypothalamus potentiates the cardiovascular response to emotional stress in rats fed a high-fat diet. Neuroscience. Vol. 262. p.21-30. 2014.

-Alves, F. B. N.; Alves, N. F. B.; Porpino, S. K. P.; Monteiro, M. M. O.; Gomes, E. R. M. Coconut oil supplementation and physical exercise improves baroreflex sensitivity and oxidative stress in hypertensive rats. Applied Physiology, Nutrition and Metabolism. Vol. 40. p.393-400. 2015.

-Aquino, J. S. Avaliação físico-química e experimental do óleo de buriti (Mauritia Flexuosa L.) em ratos e da sua utilização em formulação de biscoitos. Universidade Federal de Pernambuco. 2011. 164 f. Tese (Doutorado) - Universidade Federal de Pernambuco. Recife-PE.

-Arunima, S.; Rajamohan, T. Influence of virgin coconut oil-enriched diet on the transcriptional regulation of fatty acid synthesis and oxidation in rats – a comparative study. British Journal of Nutrition India. Vol. 111. p.1782-1790. 2013.

-Asadi, F.; Shahriari, A.; Chahardah-Cheric, M. Effect of long-term optional ingestion of canola oil, grape seed oil, corn oil and yogurt butter on serum, muscle and liver cholesterol status in rats. Food and Chemical Toxicology. Vol. 48. p.2454-2457. 2010.

-Baranowski, M.; Enns, J.; Blewett, H.; Yakandawala, U.; Zahradka, P.; Taylor, C. G. Dietary flaxseed oil reduces adipocyte size, adipose monocyte chemoattractant protein-1 levels and T-cell infiltration in obese, insulin-resistant rats. Cytokine. Vol. 59. p.382-391. 2012.

-Bastien, M.; Poirier, P.; Lemieux, I.; Després, J. Overview of epidemiology and contribution of obesity to cardiovascular disease. Progressin Cardiovascular Diseases. Vol. 5. p. 369-381. 2014.

-Berggren, J. R.; Boyle, K. E.; Chapman, W. H.; Houmard, J. A. Skeletal muscle lipid oxidattion and obesity: influence of weight loss and exercise. American Journal Physiol Endocrinol Metabolismo. Vol. 294. 2008.

-Bernardes, D.; Manzoni, M, S, J.; Souza, C, P.; Tenório, N.; Dâmaso, A, R. Efeitos da dieta hiperlipídica e do treinamento de natação sobre o metabolismo de recuperação ao exercício em ratos. Revista brasileira de Educação Física. Vol. 18. Num. 2. p.191-200. 2004.

-Borsheim, E.; Lonnroth, P.; Knardahl, S.; Jansson, P, A. No difference in the lipolitic response to beta-adrenoceptor setimulation in setn tissue blod flow in moderately obese compared with bean men in the post exercise period. Metabolism. Vol. 49. p.87-579. 200.

-Caleiro E. M. Efeito da suplementação do óleo de coco extra virgem sobre parâmetros clínicos e laboratoriais de ratos com obesidade induzida por dieta cafeteria. 2012. 50 f. Dissertação (mestrado) – Universidade do Oeste Paulista, 2012.

-Campanella; L., C., A., Silva; A., C., Freygang; J., Magro; D., D., D. Efeito da suplementação de óleo de cártamo sobre o peso corporal, perfil lipídico, glicídico e antioxidante de ratos wistar induzidos a obesidade. Revista de Ciência Farmacêuticas Básica Aplicada. Vol. 35. p.141-147. 2014.

-Cantalice, A, S, C.; Santos, N, C, C, B.; Oliveira, R, C.; Collet, N.; Medeiros, C, C, M. Persistência da síndrome metabólica em crianças e adolescentes com excesso de peso de acordo com dois critérios diagnósticos: um estudo longitudinal. Medicina (Ribeirão Preto). Vol. 48. Num. 4. p.342-348. 2015.

-Chagas, E, F, B.; Bonfim, M, R.; Brondino, N, C, M.; Monteiro, H, L. Exercício físico e fatores de risco cardiovasculares em mulheres obesas na pós-menopausa. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 21. Num. 1. 2015.

-Chandrashekar, P.; B.; R.; Lorekesh, A.; G.; Krishna, G. Hypolipidemic effect of blends of coconut oil with soybean oil or sunflower oil in experimental rats. Food Chemistry. Vol. 123. p.728-733. 2010.

-Cheng, S.; Yu, H.; Chen, Y.; Chen, C.; Lien, W.; Yang, P.; Hu, G. Physical Activity and Risk of Cardiovascular Disease Among Older Adults. International Journal of Gerontology. Vol. 7. p.133-136. 2013.

-Choi; N., J., Kwona; D., Yun; S., H., Jung; M., Y., Shin; H., K. Selectively hydrogenated soybean oil with conjugated linoleic acid modifies body composition and plasma lipids in rats. Journal of Nutritional Biochemistry. Vol. 15. p.411-417. 2004.

-Correia, F, O.; Leal, R, S. Efeito do exercício aeróbio e resistido nas alterações de colesterol total e lipoproteínas hdl-c, ldl-c e triglicerídeos. Revista Brasileira de Prescrição e Fisiologia do Exercício. Vol. 4. Num. 22. p.337-341. 2010. Disponível em:

-Dhavamani, S.; Rao-Y, P, C.; Lokesh, B, R. Total antioxidant activity of selected vegetable oils and their influence on total antioxidant values in vivo: a photochemiluminescence based analysis. Food chemistry. Vol. 164. p.551-555. 2014.

-Dias, I, B, F.; Montenegro, R, A.; Monteiro, W, D. Exercícios físicos como estratégia de prevenção e tratamento da obesidade: aspectos fisiológicos e metodológicos. Revista HUPE (Rio de Janeiro). Vol. 13. p.70-79. 2014.

-Duarte, A, C, G, O.; Fonseca, D, F.; Manzoni, M, S, J.; Soave, C, F.; Sene-Fiorese, M.; Dâmaso, A, R.; Cheik, N, C. Dieta hiperlipídica e capacidade secretória de insulina em ratos. Revista de Nutrição. Vol. 19. Num. 3. p.341-348. 2006.

-Dubois, V.; Breton, S.; Linder, M.; Fanni, J.; Parmentier, M. Fatty acid profiles of 80 vegetable oils with regard to their nutritional potential. European Journal of Lipid Science Technology. Vol. 109. p.710-732. 2007.

-Ebaid, G, M, X.; Seiva, F, R, F.; Rocha, K, K, H, R.; Souza, G, A.; Novelli, E, L, B. Effects of olive oil and its minor phenolic constituents on obesity-induced cardiac metabolic changes. Nutrition Journal. Vol. 9. p.46. 2010.

-Evans, E, M.; Sauders, M, J.; Spano, M, A.; Arngrimsson, S, A.; Lewis, R, D.; Cureton, K, J. Body-composition changes with diet exercise in obeso women: a comparison of estimates form clinical methods and a 4-component model. American Journal Clinica Nutrition. Vol. 70. p.5-12. 1999.

-Ferreira, R, A, B.; Benicio, M, H, A. Obesidade em mulheres brasileiras: associação com paridade e nível socioeconômico. Revista Panam Salud Publica. Vol. 37. 2015.

-Fiorece; M., S., Duarte; F., O., Scarmagnani; F., R., R., Cheik; N., C., Manzoni; M., S., J., Nonaka; K., O., Rossi; E., A., Duarte; A., C., G., O., Dâmaso; A., R. Efficiency of intermittent exercise on adiposity and fatty liver in rats fed with high-fat diet. Obesity. Vol. 16. Num. 10. 2008.

-Fonseca-Junior, S, J.; Sá, C, G, A, B.; Rodrigues, P, A, F.; Oliveira, A, J.; Fernandes-Filho, J. Exercício físico e obesidade mórbida: uma revisão sistemática. ABCD. Arquivos Brasileiros de Cirurgia Digestiva. Vol. 26. p.67-73. 2013.

-Freitas, M, C.; Ceschini, F, L.; Ramallo, B, T. Resistência à insulina associada à obesidade: Efeitos anti-inflamatórios do exercício físico. Revista Brasileira de Ciência e Movimento. Vol. 22. p.139-147. 2014.

-Gaíva, M, H, G.; Couto, R, C.; Oyama, L, M.; Couto, G, E, C.; Silveira, V, L, F.; Riberio, E, B.; Nascimento, C, M, O. Polyunsaturated fatty acid-rich diets: effect on adipose tissue metabolism in rats. British Journal of Nutrition. Vol. 86. p.371-377. 2001.

-George, A.B.; Gema, F.; Donna, H.; John, P.H.W. Management of obesity. Lancet. Vol. 387. p.1947-1956. 2016.

-Goldberg, Y.; Boaz, M.; Matas, Z.; Goldberg, I.; Shargorodsky, M. Weight loss induced by nutritional and exercise intervention decreases arterialstiffness in obese subjects. Clinical Nutrition. Vol. 28. p.21-25. 2009.

-Hannibal, D.; Zolet, N, E.; Souza, J, C.; Speretta, G, F, F.; Leite, R, D.; Prestes, J. Exercício físico e obesidade: o impacto das diferentes modalidades. Revista Brasileira de Prescrição e Fisiologia do Exercício. Vol. 4. Num. 20. p.218-229. 2010. Disponível em:

-Hargrave, K.M.; Azain, M.J.; Miner, J.L. Dietary coconut oil increases conjugated linoleic acid-induced body fat loss in mice independent of essential fatty acid deficiency. Biochimica et Biophysica. Vol. 1737. p.52-60. 2005.

-Hauser, C.; Benetti, M.; Rebelo, F, P, V. Estratégias para o emagrecimento. Revista Brasileira de Cineantropometria & Desempenho Humano. Vol. 6. Num. 1. p.72-81. 2004.

-Hayatullina; Z., Muhammad; N., Mohamed; N., Soelaiman; I., N. Virgin coconut oil supplementation prevents bone loss in osteoporosis rat model. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Vol. 2012. p.8. 2012.

-Keating, S, E.; Hackett, D, A.; Parker, H, M.; O’connor, H.; Gerofi, J, A.; Sainsbury, A.; Baker, M, K.; Chuter, V, H.; Caterson, I, D.; Jgeorge, J.; Johnson, N. Effect of aerobic exercise training dose on liver fat and visceral adiposity. Journal of Hepatology. Vol. 63. p.174-182. 2015.

-Kishino, E.; Tetsuya Ito, T.; Fujita, K.; Kiuchi, Y.A mixture of Salacia reticulata (Kotala himbutu) aqueous extract and cyclodextrin reduces body weight gain, visceral fat accumulation, and total cholesterol and insulin increases in male Wistar fatty rats. Nutrition Research. Vol. 29. p.55-63. 2009.

-Kloster, R.; Liberali, R. Emagrecimento: composição da dieta e exercício físico. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 2. Num. 11. p.288-306. 2008. Disponível em:

-Liau, K.M.; Lee, Y.Y.; Chen, C.K.; Rasoo, A.H.G. An open-label pilot study to assess the efficacy and safety of virgin coconut oil in reducing visceral Adiposity. Pharmacology. Vol. 2011. p.7. 2011.

-Liu, C.C.; Huang, C.C.; Lin, W.T.; Hsieh, C.C.; Huang, S.S.; Lin, S.J.; Yang, S.C. Lycopene supplementation attenuated xanthine oxidase and myeloperoxidase activities in skeletal muscle tissues of rats after exhaustive exercise. British Journal of Nutrition. Vol. 94. p.595-601. 2005.

-Lira, F.S.; e colaboradores. Inflammation and adipose tissue: effects of progressive load training in rats. Lipids in Health and Disease. Vol. 9. Num. 1. p.109. 2010.

-Lovoie, J, M.; Yasar, S.; Abdennadher, M.; Paquette, A. Affects of alternations (10 days) of high-fat diet with normal diet on liver lipid infiltration, fat gain and plasma metabolic prolife in rat. Physiology Behan. Vol. 86. p.4-442. 2005.

-Manzoni, M, S.; Rossi, E, A.; Carlos, I, Z.; Vendramini, R, C.; Duarte, A, C.; Dâmaso, A, R. Fermented soy product supplemented with isoflavanes offected fat depots in juvenile rats. Nutrition, 2005.

-Marina, A. M.; Che Man, Y. B.; Nazimah, S. A. H.; Amin, I. Chemical properties of virgin coconut oil. Journal of the American Oil Chemists’ Society. Vol. 86. p.301-307. 2009.

-Marques, A.C.R.; Gabbiatti, G.C.; Gravena, A.A.F.; Amaral, V. Influência das dietas hipercalóricas sobre os parâmetros de obesidade, dislipidemia e hiperglicemia em ratos. Revista Saúde e Pesquisa. Vol. 8. Num. 1. p. 55-62. 2015.

-Marzzoco, A.; Torres, B. Bioquímica Básica. Guanabara Koogan, Rio de janeiro, 1999.

-Mediano, M.F.; Gonçalves, T.R.; Barbosa, J.S.O. Efeito do exercício físico sobre a composição corporal de mulheres obesas submetidas a programa de perda de peso. Brazilian Journal of Biomotricity. Vol. 3. Num. 2. p.139-145. 2009.

-Moreira, J.S.; Melo, A.S.C.P.; Noites, A.; Couto, M.F.; Melo, C.A.; Adubeiro, N.C.F.A. Plaster body wrap: effects on abdominal fat. Integrative Medicine Research. Vol. 2. p.151-156. 2013.

-Nagaraju, A.; Lokesh, B.R. Interesterified coconut oil blends with groundnut oil or olive oil exhibit greater hypocholesterolemic effects compared with their respective physical blends in rats. Nutrition Research. Vol. 27. p.580-586. 2007

-Nevin, K. G., Rajamohan, T. Beneficial effects of virgin coconut oil on lipid parameters and in vitro LDL oxidation. Clinical Biochemistry. Vol. 37. p.830-835. 2004

-Nevin, K.; G.; Rajamohan, T. Influence of virgin coconut oil on blood coagulation factors, lipid levels and LDL oxidation in cholesterol fed Spraguee-Dawley rats. The European e-Journal of Clinical Nutrition and Metabolism. Vol. 3. p.1-8. 2008.

-Noormohammadpour, P.; Kordi, R.; Dehghani, S.; Rostami, M. The effect of abdominal resistance training and energy restricted diet on lateral abdominal muscles thickness of overweight and obese women. Journal of Bodywork & Movement Therapies. Vol. 16. p.344-350. 2012.

-Novelli, E.L.B.; Diniz, Y.S.; Galhardi, C.M.; Ebaid, G.M.X.; Rodrigues, H.G.; Mani, F.; Fernandes, A.A.H.; Cicogna, A.C.; Novelli Filho, J.L.V.L. Anthropometrical parameters and markers of obesity in rats. Laboratory Animals. Vol. 41. p.111-119. 2007.

-Norulaini; N., A., Setianto; W., B., Zaidul; I., S., M., Nawi; A., H., Azizi; C., Y., M., Omar; A., K., M. Effects of supercritical carbon dioxide extraction parameters on virgin coconut oil yield and medium-chain triglyceride content. Food Chemistry. Vol. 116. p.193-197. 2009.

-Oliveria Filho, A.; Shiromoto, R.N. Efeitos do exercício físico regular sobre índices preditores de gordura corporal: índice de massa corporal, relação cintura-quadril e dobras cutâneas. Revista da Educação Física/UEM. Vol. 12. Num. 2. p.105-112. 2001.

-Ounis, O.B.; Elloumi, M.; Zouhal, H.; Makni, E.; Lac, G.; Tabka, Z.; Amri, M. Effect of an individualized physical training program on resting cortisol and growth hormone levels and fat oxidation during exercise in obese children. Annales d’Endocrinologie. Vol. 72. p.34-41. 2011.

-Paoli, A.; Moro, T.; Bianco, A. Lift weights to fight overweight. Clinical Physiology Functional Imaging. Vol. 34. p.68-83. 2014

-Pedersen, L.R.; Olsen, R.H.; Jürs, A.; Anholm, C.; Fenger, M.; Haugaard, S, B.; Prescott, E. A randomized trial comparing the effect of weight loss and exercise training on insulin sensitivity and glucose metabolism in coronary artery disease. Metabolismo Clinical and Experimental. Vol. 64. p.1298-1307. 2015.

-Pieszka, M.; Tombarkiewicz, B.; Roman, A.; Migdał, W.; Niedziółka, J. Effect of bioactive substances found in rapeseed, raspberry and strawberry seed oils on blood lipid profile and selected parameters of oxidative status in rats. Environmental Toxicology Pharmacology. Vol. 36. Num. 3. p.1055-1062. 2013.

-Plotnikoff, R.C.; Karunamuni, N.; Taylor, L.; Schmidt, C. An examination of the relationship between dietary behaviours and physical activity and obesity in adults with type 2 diabetes. Canadian Journal of Diabetes. Vol. 33. p.27-34. 2009.

-Porto, S.M.M.S. Efeito do treinamento físico moderado em parâmetros metabólicos e imunológicos de ratos adultos obesos. Universidade Federal de Pernambuco. 2011. 164 f. Tese (Doutorado) - Universidade Federal de Pernambuco.

-Pozzebon, M.V.S.; Liberali, R.; Navarro, F. Efeito da atividade física no metabolismo de gorduras. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. Vol. 3. Num. 18. p.536-545. 2009. Disponível em:

-Radák, Z.; Silye, G.; Bartha, C.J.; Stefanovits-Bányai, E.; Atalay, M.; Marton, O.; Koltai, E. The effetc of cocoa supplemention, caloric restriction, and regulae exercise, on oxidat stress markers of brain and memory in the rat model. Food Chemical. Toxicology. Vol. 61. p.36-41. 2013.

-Ramírez-Vélez, R.; González-Ruíz, K.; García, S.; Agredo-Zúñiga, R.A. Sex differences in the relationship between vigorous vs moderate intensity exercise and risk markers of overweight and obesity in healthy adults. Endocrinol Nutrition. Vol. 59. p.491-495. 2012.

-Rossetti, C.; Spena, G; Halfon, O.; Boutrel, B. Evidence for a compulsive-like behavior in rats exposed to alternate access to highly preferred palatable food. Addiction Biology. Vol. 19. Num. 6. p.975-985. 2013.

-Ruby, B.C.; Rabugs, R.A. Gender differences in substrate utilization during exercise. Sports Medicine. Vol. 17. p.393-410. 1994.

-Santellán, M.A.; Vicenti, L.M.; Martini, A.C.; Cueno, M.F.; Ruiz, R.D.; Mangeaud, A.; Stuz, G. Developmental and neurobehavioral effects of ferinotal exposure to diets with different u-6:u-3 ratios in mice. Nutrition. Vol. 26. p.423-431. 2010.

-Schrauwen, P.; Westerterp, K.R. The role of high-fat diets and physical activity in the regulation of body weight. British Journal of Nutrition. Vol. 84. p.417-427. 2000.

-Shirai, T.; Shichi, Y.; Sato, M.; Tanioka, Y.; Furusho, T.; Ota, T.; Tadokoro, T.; Suzuki, T.; Kobayashi, K.; Yamamoto, Y. High dietary fat–induced obesity in wistar rats and type 2 diabetes in nonobese goto-kakizaki rats differentially affect retinol binding protein 4 expression and vitamin A metabolism. Nutritionresearch. Vol. 36. p.262-267. 2016.

-Sirois, M. Medicina de animais de laboratório: princípios e procedimentos. São Paulo: Roca, 2007.

-Stiegler, P.; Cunliffe, A. The role of diet and exercise for the maintenance of fat-free mass and resting metabolic rate weigth loss. Sport Medicine. Vol. 36. p.239-262. 2006.

-Swarowsky, I.; Reuter, É.M.; Ferreira, C.; Priebe, P.; Paiva, D.N.; PohL, H.H. Obesidade e fatores associados em adultos. Cinergis. Vol. 13. Num. 1. p.64-71. 2012.

-Tan, S.; Wang, X.; Wang, J. Effects of supervised exercise training at the intensity of maximal fat oxidation in overweight young women. Journal of Exercise Science & Fitness. Vol. 10. p.64-69. 2012.

-Teixeira, A.M.; Pase, C.S.; Boufleur, N.; Roversi, K.; Barcelos, R.C.S.; Benvegnú, D.M.H.J.; Segat, H.J.; Dias, V.T.; Reckziegel, P.; Trevizol, F.; Dolci, G.S.; Carvalho, N.R.; Soares, F.A.A.; Rocha, J.B.T.; Emanuelli, T.; Bürger, M.E. Exercise affects memory acquisition, anxiety-like symptoms and activity of membrane-bound enzyme in brain of rats fed with different dietary fats: impairments of trans fat. Neuroscience. Vol. 195. p.80-88. 2011.

-Thomas, A.G.; Kraemer, W.J.; Comstockb, B.A.; Dunn-Lewisb, C.; Volek, J.S.; Denegar, C.R.; Maresh, C.M. Effects of resistance exercise and obesity level on ghrelin and cortisol in men. Metabolismo Clinical and Experimental. Vol. 61. p.860-868. 2012.

-Wang, J.; Tan, S.; Cao, L. Exercise training at the maximal fat oxidation intensity improved health-related physical fitness in overweight middle-aged women. Journal of Exercise Science & Fitness. Vol. 11. p.57-130. 2015.

-Wisnesky, C.C.; Liberali, R. Exercício aeróbico e resposta do ldl colesterol. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. Vol. 2. Num. 9. p.222-231. 2008. Disponível em:

-You, T.; Wang, X.; Yang, R.; Lyles, M.F.; Gong, D.; Nicklas, B.J. Effect of exercise training intensity on adipose tissue hormone sensitive lipase gene expression in obese women under weight loss. Journal of Sport and Health Science. Vol. 1. p.184-190. 2012.

-Zhanga, X.J.; Zhou, L.H.; Ban, X.; Liu, D. X.; Jiang, W.; Liu, X. M. Decreased expression of CD36 in circumvallate taste buds of high-fat dietinduced obese rats. Acta Histochemica. Vol. 113. p.663-667. 2011.


Apontamentos

  • Não há apontamentos.


Creative Commons License Todo o conteúdo deste periódico, exceto onde está identificado, está licenciado sob uma Licença Creative Commons

RBNE - Revista Brasileira de Nutrição Esportiva

IBPEFEX - Instituto Brasileiro de Pesquisa e Ensino em Fisiologia do Exercício

Editor-Chefe: Francisco Navarro. E-mail para contato: aqui

Editor Gerente: Francisco Nunes Navarro. E-mail para contato: aqui