Anthropometric profile of classical dancers professional of a school of dance

  • Susana Martins de Sousa Pontifí­cia Universidade Católica de Goiás (PUC-GO), Goiânia-GO, Brasil.
  • Larissa Barbosa da Silva Pontifí­cia Universidade Católica de Goiás (PUC-GO), Goiânia-GO, Brasil.
  • Laura Luiza Martins Filmari Pontifí­cia Universidade Católica de Goiás (PUC-GO), Goiânia-GO, Brasil.
Keywords: Dancers, BMI, Fat percentage, Food

Abstract

The Classic ballet is a dance that works as a base for all kind of dances, and the principal object used by the dancers is their own body. There is a constant search for a corporal specific image that overestimates the aesthetics. This study evaluated the body compositivos and the nutritional status of professional classic dancers. Volunteered 30 male and famale individuals between 12 and 32 years, all of them are from a public dance school from Goiania (GO). Was measured weight, height, circumferences and skinfolds. The median of BMI for the female was bigger Than the male. Was checked the predominance of eutrophy bettween male and female teenages and adults, when the nutricional status was evaluated by the BMI. The majoriy of teenages was classified with a low body fat percentage (BFP %) between male and female. In the adults sample, the men majority was classiefd with a very low BFP %. Therefore, the dancers must be oriented about their eating, so that they can get the aesthetics purposes proposed by the classic ballet, but with no kind of healthy prejudice. Our studies should be performed focusing in the athropometric profile, for furriel comparations and cientifc evidence.

Author Biographies

Susana Martins de Sousa, Pontifí­cia Universidade Católica de Goiás (PUC-GO), Goiânia-GO, Brasil.

Graduanda em nutrição pela Universidade Católica de Goiás. Estagiária do VIla Nova Futebol Clube.

Larissa Barbosa da Silva, Pontifí­cia Universidade Católica de Goiás (PUC-GO), Goiânia-GO, Brasil.

Possui graduação em Nutrição pela Universidade Federal de Mato Grosso (2003) e Mestrado em Saúde Coletiva pela Universidade Federal de Mato Grosso (2007) e Doutorado em Ciências da Saúde pela Universidade Federal de Goiás (2011). Atualmente é nutricionista do Hospital de Urgências de Goiânia (Secretaria de Estado da Saúde de Goiás) e Tutora da área de Nutrição da Residência Multiprofissional em Urgência e Trauma e Professora Efetiva do Curso de Nutrição da Pontifí­cia Universidade Católica de Goiás. Tem experiência na área de Saúde Coletiva, com ênfase em Epidemiologia, atuando principalmente em Nutrição e Saúde Pública e Nutrição Clínica.

Laura Luiza Martins Filmari, Pontifí­cia Universidade Católica de Goiás (PUC-GO), Goiânia-GO, Brasil.

Graduanda em nutrição pela Universidade Católica de Goiás.

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Published
2019-02-16
How to Cite
de Sousa, S. M., da Silva, L. B., & Filmari, L. L. M. (2019). Anthropometric profile of classical dancers professional of a school of dance. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 13(78), 247-253. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/1320
Section
Scientific Articles - Original