Comparison of the food profile and the body composition of elderly sedentary people with old physical activity practices
Abstract
Population aging has been growing in recent years in Brazil. Studies indicate that balanced nutrition and exercise are important to avoid sarcopenia and promote healthy aging. The objective of the present study was to analyze the body composition and food intake of elderly people who practiced or did not exercise. This was a cross-sectional study with 20 elderly men and women divided into two groups: Group A with sedentary elderly and Group B with elderly subjects who exercised at least 3 times a week. The anthropometric and body composition measurements were: weight, height, circumference of the arm and calf, and skinfolds. To evaluate the level of physical activity, the IPAQ questionnaire was used and the analysis of food consumption was done through the average of three 24-hour dietary reminders. There was a high prevalence of overweight in both groups, despite insufficient food intake. Group A presented a more advanced age (p = 0.001) when compared to Group B and a higher risk of sarcopenia due to arm circumference and calf circumference values. There was lower adequacy of body composition in Group A and there was no difference between groups for food consumption. The elderly physically active were younger and with better body composition, regardless of diet. Possibly, the level of physical activity among the elderly is related to age, and the higher age groups seem to make exercise difficult.
References
-Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Vigilância em Saúde. Departamento de Vigilância de Doenças e Agravos não Transmissíveis e Promoção da Saúde. Vigitel Brasil 2017: vigilância de fatores de risco e proteção para doenças crônicas por inquérito telefônico : estimativas sobre frequência e distribuição sociodemográfica de fatores de risco e proteção para doenças crônicas nas capitais dos 26 estados brasileiros e no Distrito Federal em 2017 / Ministério da Saúde, Secretaria de Vigilância em Saúde, Departamento de Vigilância de Doenças e Agravos não Transmissíveis e Promoção da Saúde. Brasília: Ministério da Saúde. 2018.
-Carneiro, J.A.O.; Vilaça, K.H.C.; Pfrimer, K.; Lima, N.K.C.; Marchini, J.S.; Moriguti, J.C.; Ferriolli, E. Estudo da composição corporal de idosas ativas pelos métodos óxido de deutério e antropométrico. Revista Brasileira de Cineantropométria e DesempenhoHumano. Ribeirão Preto. Vol. 14. Num. 5. 2012. p. 615.
-Chastin, S.F.; Buck, C.; Freiberger, E.; Murphy, M.; Brug, J.; Cardon, G.; O’Donoghue, G.; Pigeot, I.; Oppert, J.M. Systematic literature review of determinants of sedentary behaviour in older adults: a DEDIPAC study. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity. Vol. 12. Num. 127. 2015. p. 1-12.
-Chumlea, W.C.; Guo, S.; Roche, A.F.; Steibaugh, M.L. Estimating stature from knee height for person 60 to 90 years of age. Jama. Vol. 33. 1985. p. 116-120.
-Diz, J.B.M.; Queiroz, B.Z.D.; Tavares, L.B.; Pereira, L.S.M. Prevalência de sarcopenia em idosos: resultados de estudos transversais amplos em diferentes países. Revista Brasileira De Geriatria e Gerontologia. Rio de Janeiro. Vol. 18. Num. 3. 2015. p. 665-678.
-Fisberg, R.M.; Marchioni, D.M.L.; Colucci, A.C.A. Avaliação do consumo alimentar e da ingestão de nutrientes na prática clínica. Arq Bras Endocrinol Metab. Vol. 53. Num. 5. 2009. p. 617-624.
-Frisancho, A.R. Anthropometric standards for the assessment of growth and nutritional status. Ann Arbor, Michigan. University of Michigan Press. 1990. p. 195.
-Guedes, D.P. A técnica de espessura do tecido subcutâneo. In: Guedes, D.P. (Org.). Composição corporal: Princípios, técnicas e aplicações, 2ªedição. Londrina. APEF. Cap. 4. p. 46-79. 1994.
-IBGE.Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Diretoria de Pesquisas. Coordenação de População e Indicadores Sociais. Mudança demográfica no Brasil no início do século XXI: subsídios para as projeções da população. Rio de Janeiro: Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. 2015.
-IBGE.Instituto Brasileiro de Geografia E Estatística. Pesquisa nacional por amostra de domicílios: síntese de indicadores 2015/ IBGE, Coordenação de Trabalho e Rendimento. Rio de Janeiro.IBGE. 2016.
-IOM.Institute of Medicine. Dietary reference intakes for energy, carbohydrate, fiber, fat, fatty acids, cholesterol, protein, and amino acids. Washington (DC): National Academy Press. 2005.
-Lipschitz, D.A. Screening for nutricional status in the elderly.Primary care. Vo. 21. Num. 1. 1994. p. 55-67.
-Lopes, A.C. Consumo de nutrientes em adultos e idosos em estudo de base populacional: Projeto Bambuí. Caderno De Saúde Pública. Vol. 21. Num. 4. 2005. p. 1201-1209.
-Martinez, B.P.; Camelier, F.W.R.; Camelier, A.A. Sarcopenia Em Idosos: um estudo de revisão. Revista Pesquisa em Fisioterapia. Bahia. Vol. 4. Num. 1. 2014. p. 62-70.
-Matsudo. S.; Araújo, T.; Matsudo V. Questionário Internacional de Atividade Física (IPAQ): Estudo de validade e reprodutibilidade no Brasil. Rev Bras Atividade Física e Saúde. Vol. 6. 2001. p. 5-18.
-Milanović, Z.; Pantelic, S.; Trajkovic, N.; Sporis, G.; Kostic, R.; James, N.Age-related decrease in physical activity and functional fitness among elderly men and women. Clin Interv Aging. Vol. 8. 2013. p. 549-556.
-ONU.Organização das Nações Unidas. Assembleia Mundial sobre envelhecimento: resolução 39/125. Viena. 1982.
-Pagotto, V.; Santos, K.F.; Malaquias, S.G.; Bachion, M.M.; Silveira, E.A. Circunferência da panturrilha: validação clínica para avaliação de massa muscular em idosos. Rev Bras Enferm. Vol. 21. Num. 2. 2018. p. 322-328.
-Pelegrini, A.; Mazo, G.Z.; Araújo Pinto, A.; Benedetti, T.R.B.; Silva, D.A.S.; Petroski, E.L. Sarcopenia: prevalence and associated factors among elderly from a Brazilian capital. Fisioter Mov. Vol. 31. 2018. p. 1-8.
-Pereira, I.F.S.; Spyrides, M.H.C.; Andrade, L.M.B. Estado nutricional de idosos no Brasil: uma abordagem multinível. Cad. Saúde Pública. Vol. 32. Num. 5. 2016. p. 150-158.
-Pfrimer, K.; Vilela M.; Resende, C.M.; Scagliusi, F.B.; Marchini, J.S.; Lima, N.K.C. et al. Under-reporting of food intake and body fatness in independent older people: a doubly labelled water study. Age and Ageing. Vol. 44. 2015. p. 103-108.
-Ribeiro,A.Q.; Salgado, S.M.L.; Gomes, I.S.; Fogal, A.S.; Martinha, K.O.; Almeida, L.F.F.; Oliveira, W.C. Prevalência e fatores associados à inatividade física em idosos: um estudo de base populacional. Rev. bras. geriatr. gerontol. Vol.19. Num. 3. 2016. p. 483-493.
-Siri, W.E. Body composition from fluids spaces and density: analyses of methods. Nutrition. Vol. 9. Num. 5. 1961. p. 480-491.
-Silva, T.C.L. Costa, E.C. Guerra, R.O. Resistência aeróbia e força de membros inferiores de idosos praticantes e não-praticantes de ginástica recreativa em um centro de convivência. Revista Brasileira de Geriatria e Gerontologia. Vol. 14. Num. 3. 2011. p. 535-542.
-Stamatakis, E.; Davis, M.; Stathi, A.; Hamer, M. Associations between multiple indicators of objectively-measured and self-reported sedentary behaviour and cardiometabolic risk in older adults. Prev Med. Vol. 54. Num 1. 2012. p. 82-87.
-Veras, R.P.; Oliveira, M. Envelhecer no Brasil: a construção de um modelo de cuidado. Ciência & Saúde Coletiva. Vol. 23. Num. 6. 2018. p. 1929-1936.
-Vitolo, M.R. Nutrição da gestação ao envelhecimento, 1º edição, Editora Rubio. 2008. Cap. 45-49.
-Volpi, E.; Campbell, W.W.; Dwyer, J.T.; Johnson, M.A.; Jensen, G.L.; Morley, J.E.; et al. Is the optimal level of protein intake for older adults greater than the recommended dietary allowance? J Gerontol aBiol Sci Med Sci. Vol. 68. Num. 6. 2013. p. 677-681.
-Wolfe, R.R. Optimal nutrition, exercise, and hormonal therapy promote muscle anabolism in the elderly. J Am Coll Surg. Vol. 1. 2006. p. 176-180.
Copyright (c) 2020 RBNE - Revista Brasileira de Nutrição Esportiva

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License BY-NC which allows the sharing of the work with acknowledgment of the authorship of the work and initial publication in this journal.
- Authors are authorized to enter into additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
- Authors are allowed and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can bring about productive change as well as increase impact and impact. citation of published work (See The Effect of Free Access).