Avaliação do estado nutricional de jogadores de futebol

  • Carine Maria Müller Nutricionista graduada pela Universidade do Vale do Rio dos Sinos. Especialista em Nutrição Clí­nica e Nutrição Esportiva pela Universidade Gama Filho
  • Cristiane Prestes Alves Especialista em Nutrição Esportiva pela Universidade Gama Filho
  • Leidemariana Rostirolla Especialista em Nutrição Esportiva pela Universidade Gama Filho
  • Antonio Coppi Navarro Programa de Pós Graduação em Nutrição Esportiva da Universidade Gama Filho - UGF
  • Francisco Navarro Programa de Pós Graduação em Nutrição Esportiva da Universidade Gama Filho - UGF
Palavras-chave: Avaliação nutricional, Nutrição esportiva, Atletas, Futebol

Resumo

O presente estudo teve como objetivo avaliar o consumo alimentar de 28 jogadores de futebol profissional de Novo Hamburgo, Rio Grande do Sul. Os atletas foram submetidos à avaliação dietética (recordatório de 24 horas durante 3 dias). Os atletas apresentaram em média 24,93±4,84 anos e 75,44±7,79 Kg. Verificou-se uma ingestão energética média de 3387,02 ± 976,32Kcal, sendo 5,76 ± 2,17 g/Kg/Peso na forma de carboidrato, 51,31%, 1,73±0,72g/Kg/Peso de proteína, 15,42% e 33,27±7,79% de lipídio. Observou-se também uma correlação negativa para a ingestão de carboidrato máximo (p=0,001), isto é, abaixo do recomendado. Dos 28 atletas, 13 (47%) consumiram menos do que o mínimo (5g/Kg/Peso de carboidrato) preconizado pela Diretriz Oficial da Sociedade Brasileira de Medicina do Esporte (2003). Para a ingestão de energia mínima (p=0,000), proteína mínima (p=0,001) e lipídio (p=0,001) houve correlação positiva, isto é, acima do recomendado. 24 atletas (86%) ingeriram uma quantidade superior e/ou adequada de energia. 19 atletas (68%) ingeriram uma quantidade superior e/ou adequada de proteína. 19 atletas (68%) consumiram mais de 30% de lipídio como fonte energética na sua alimentação. A nutrição voltada para o esporte tem como missão orientar e/ou corrigir o comportamento alimentar dos atletas e conscientizá-los de que uma alimentação balanceada é um dos pontos-chave para o sucesso e obtenção de resultados.

Referências

American College of Sports Medicine, American Dietetic Association, Dietians of Canada. Joint Position Stand: Nutrition and Athletic Performance. Medicine and Science of Sports Exercise. v 32. [s.n]. 2000. (2130-2145).

American Dietetic Association, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine. Nutrition and athletic performance. Journal American Dietetic Association. [s. v]. [s. n]. 2000.

American Dietetic Association Reports. Position of The American Dietetic Association and the Canadian DieteticAssociation:Nutrition for Physical Fitness and Athletic Performance for Adults. Journal of the American Dietetic Association. v 3. n 5. 1993. (691-696).

Aoki, M.S. Fisiologia, Treinamento e Nutrição aplicados ao Futebol. São Paulo. Fontoura. 2002.

Aoki, M.S.; Pontes Jr., F.L.; Navarro, F.; Uchida, M.C.; Bacurau, R.F.P. Suplementação de carboidratos não reverte o efeito dielétrico do exercício de endurance sobre o subseqüente desempenho de força. Revista Brasileira de Medicina Esportiva. Niterói. v 9. n 5. 2003.

Aruda, M.; Goulart, L.F.; Oliveira, P.R.; Puggina, E.F.; Toledo, N. Futebol: uma nova abordagem de preparação física e sua influência na dinâmica da alteração dos índices de força rápida e resistência de força em um macrociclo. Universidade de Campinas. São Paulo. v 4. n 1. 1999 (23 - 28).

Bacurau, R.F. Nutrição e Suplementação Esportiva. 2ª ed. São Paulo. Porte Editora. 2001.

Bangsbo, J. Energy Demands in Competitive Soccer. Journal of Sports Sciences. v 12. [s.n]. 1994. (5-12).

Bangsbo, J.; Norregaard, L.; Thorsoe, F. Active Profile of Competition Soccer. Canadian Journal of Sports Science. v 16. n 7. 1991. (110-116).

Bangsbo, J.; Norregaard, L.; Thorsoe, F. Effect of Carbohydrate Diet on Intermittent Exercise Performance. International Journal of Sports Medicine. v 13. n 5. 1992. (152-157).

Barros, T.L.; Guerra, I. Ciência do Futebol. São Paulo. Manole. 2004.

Biesek, S.; Alves, L.A.; Guerra, I. Estratégias de Nutrição e Suplementação no Esporte. São Paulo. Manole. 2005.

Caldarone, G. e colaboradores. Assessment of the Nutritional State of Top Level Football Players. Journal of Sports Sciences. v 5. [s.n]. 1990. (133-141).

Clark, K. Nutritional Guidance to Soccer Players for Training and Competition. Journal of Sports Sciences. v 12. n 3. 1994. (43-50).

Ebert, T.R. Nutrition for the Australian Rules Football Players. Journal Science Medicine Sports. v 3. n 4. 2000. (369-382).

Ekblom, B. Applied Physiology of Soccer. Sports Medicine. v 3. n 3. 1993. (50-60).

Fogelholm, M. Indicators of Vitamin and Mineral Status in Athlete’s Blood: A Review. International Journal of Sports Nutrition. v 5. [s.n]. 1995. (267-284).

Fogelholm, M. Vitamin, Mineral and Antioxidant Needs of Athletes. Clinical Sports Nutrition. [s.v]. [s.n]. 2000. (312-340).

Fogelholm, M. Vitamins, Minerals and Supplementation in Soccer. Journal of Sports Sciences. v 12. n 6. 1994. (S23-27).

Food and Agriculture Organization, World Health Organization, United Nation Organization. Energy and Protein Requirements of a Joint Expert Consultation Group. Who Technical Report Series 724. Genebra: FAO/WHO/UNO, 1985.

Food and Nutrition Board, Institute of Medicine, National Academy of Sciense. Dietary Reference Intakes: Applications in Dietary Assessment. Washington, Dc. National Academy of Sciense. 2000.

Food and Nutrition Board, National Research Council. Recommended Dietary Allowances. 10ª ed. Washington, D.C. National Academy of Sciense. 1989.

Garrow, J.S., Webster, J. Quetelet's Index (W/H2) as a Measure of Fatness. International Journal of Obesity. v 9. n 4. 1985. (147-153).

Guerra, I. Dietary Intake and Nutritional Knowledge of Brasilian Professional Male Soccer Players. Medicine and Science in Sports of Exercise. v 33. n 5. 2001b. (71-75).

Guerra, I.; Soares, E.A.; Burini, R.C. Aspectos nutricionais do futebol de competição. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Rio de Janeiro. v 7. n 6. 2001 (2000 - 2006).

Graham, T.E. e colaboradores. Skeletal Muscle Amino Acid Metabolism and Ammonia Production During Exercise. Journal of Sports Sciences. [s.v].[s.n]. 1995. (131-141).

Hargreaves, M. Carbohydrate and Lipid Requerements of Soccer. Journal of Sports Sciences. v 12. n 7. 1994. (13-16).

Jacobs, I. e colaboradores. Muscle Glycogen and Diet in Elite Soccer Players.European Journal of Applied Physiology. v. 48. n 2. 1982. (297-302).

Kirkendall, D.T. Effects of nutrition on performance in soccer. Medice and Science en Sports and Exercise. [s. l]. v 25. n 12. 1993. (1370 a 1374).

Lancha Jr, A.H. Nutrição e Metabolismo Aplicados à Atividade Motora. São Paulo. Atheneu. 2004.

Leblanc, J. Ch.; Gall, F. Le.; Grandjean, V.; Verger, Ph.Nutritional intake of French soccer players ate the clairefontaine training center. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. [s. l]. v 12. n 12. 2002 (268 – 280).

Lemon, W.P. Protein Requirements of Soccer. Journal of Sports Sciences. v 12. n 10. 1994. (17-22).

Maughan, R.J. Energy and Macronutrient Intakes of Professional Football (Soccer) Players. International Journal Sports Nutrition. v 31. n 1. 1997. (45-47).

Maughan, R.J.; Burke, L.M. Nutrição Esportiva. Porto Alegre. Artmed. 2004.

Monteiro, C.R.; Guerra, I.; Barros, T.L. Hidratação no futebol: uma revisão.Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Niterói. v 9. n 4. 2003 (238 a 242).

Parkin, J.A.M. e colaboradores.Muscle Glycogen Storage Following ProlongedExercise:Effect of Timing of Ingestion of Hight Glycemic Food. Medicine Science of Sports Exercise. v 29. [s.n]. 1997. (220-224).

Raastad, T.; Hostmark, A.T.; Stromme, S.B. Omaga-3 Fatty Acid Supplementation Does Not Improve Maximal Aerobic Power, Anaerobic Threshold and Running Performance in Well-Trained Soccer Players. Scandinavian Journal of Medicine Science Sports. v 7. n 11. 1997. (25-31).

Rankin, J.W. Efeito da ingestão de carboidratos no desempenho de atletas em exercício de alta intensidade. Sports Science Exchange. São Paulo. v 13. n 4. 2001. (17-21).

Reilly, T. Energetics of Hight Intensity Exercise (Soccer) With Particular Reference to Fatigue. International Journal Sports Nutrition. v 8. n 3. 1998. (230-240).

Reilly, T. Motion Analysis and Physiological Demands. Science and Soccer. [s.v]. [s.n]. 1996. (65-79).

Reilly, T. e colaboradores. Anthropometric and Physiological Predispositions For Elite Soccer. Journal of Sports Sciences. v 18. n 5. 2000. (669-683).

Rico-Sanz, J. Body Composition and Nutritional Assessments in Soccer.International Journal of Sports Nutrition. v 8. n 9. 1998. (113-123).

Rico-Sanz, J. e colaboradores. Dietary and Performance Assessment of Elite Soccer Players During a Period of Intense Training. International Journal of Sports Nutrition. v 8. n 10. 1998. (230-240).

Rico-Sanz, J. e colaboradores. Muscle Glycogen Degradation During Simulation of a Fatiguing Soccer Match in Elite Soccer Players Examined Noninvasively by 13c-Mrs. Medicine Science Sports Exercise. v 31. n 11. 1999. (1587-1593).

Rodrigues, T.; Muyer, F.; Lancha Jr, A.H.; Rose, E.H.; Nóbrega, A.C.L.; Herdy, A.H.; Werutski, C.A.; Fernandes, E.O.; Drummond, A.F.; Michels, G.; Kazapi, I.; Medeiros, K.; Lazzolli, J.K.; Funchal, L.F.; Aragon, L.; Benetti, M.; Leitão, M.B.; Salazar, M.; Brazão, M.A.O.; Dacar, M.; Trindade, R.S.; Nahas, R.; Neto, T.L.B. Diretriz da Sociedade Brasileira de Medicina do esporte. Modificações dietéticas, reposição hídrica, suplementos alimentares e drogas: comprovação de ação ergogênica e potenciais riscos para a saúde. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Niterói. v 9. n 4. 2003 (238 -242).

Sá, C.A.; Portela, L.O.C. Manipulação de carboidratos na dieta e o diagnóstico da performance.Revista Brasileira de Ciência e Movimento. Brasília. v 9. n 1. 2001 (13 – 24).

Ruiz, F.; Trazusta, A.; Gil, S.; Trazusta, J.; Casis, L.; Gil, J. Nutritional Intake in Soccer Players of Differents Ages. Journal of Sports Sciences. v 3. [s.n]. 2004. (235-242).

Shepard, R.J. Biology and Medicine of Soccer: An Update. Journal Sports Science. v 17. n 4. 1999. (757-786).

Singh, A. e colaboradores. Chronic Multivitamin-Mineral Supplementation Does Not Enhance Physical Performance. Medicine Science of Sports Exercise. v 24. n1. 1992. (726-732).

Thompson, F.E.; Byers, T. Dietary Assessment Resource Manual. Journal of Nutrition. v 124. n12. 1994. (S2245-2317).

Tjouroudis, N. Use of Mineral and Carbohydrate Supplements in Young Soccer Players. Medicine and Science in Sports of Exercise. v 29. n 5. 1997. (S253-264).

Zeederberg, C. e colaboradores. The Effect of Carbohydrate on The Motor Skill Proficiency of Soccer Players. International Journal of Sports Nutrition. v 6. [s.n]. 1996. (348-355).

Zoppi, C.C; Neto, J.A; Castanho, F.O; Goulart, L.F; Moura, N.M; Macedo, D.V. Alterações em biomarcadores de estresse oxidativo, defesa antioxidante e lesão muscular em jogadores de futebol durante uma temporada competitiva. Revista Paulista de Educação Física. São Paulo. v 17. n 2. 2003 (119 – 130).

Publicado
2007-02-04
Como Citar
Müller, C. M., Alves, C. P., Rostirolla, L., Navarro, A. C., & Navarro, F. (2007). Avaliação do estado nutricional de jogadores de futebol. RBNE - Revista Brasileira De Nutrição Esportiva, 1(1). Recuperado de https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/4
Seção
Artigos Científicos - Original