The effects of a nutritional Intervention in the food consumption of young Rugby athletes

  • Alessandra Doumid Borges Pretto Doutora em Saúde e Comportamento pela Universidade Católica de Pelotas; Professora da Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Pelotas. Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasil.
  • Pamela Silva Vitória Salerno Doutora em Saúde e Comportamento pela Universidade Católica de Pelotas; Professora da Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Pelotas. Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasil.
  • Gabriel Barreto Veiga Graduando em Nutrição pela Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasil.
  • Gisele da Silva Dias Graduando em Nutrição pela Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasil.
  • Juliendry Medeiros Silveira Graduando em Nutrição pela Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasil.
  • Gustavo Vinícius Monteiro Duarte Graduando em Nutrição pela Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasil.
  • Gustavo Dias Ferreira Doutor em Fisiologia pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Brasil; Professor Adjunto da Faculdade de Educação Física da Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasil.
  • Eraldo dos Santos Pinheiro Doutor em Ciências do Movimento Humano pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Brasil; Professor Adjunto da Faculdade de Educação Física da Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasil.
  • Camila Borges Muller Doutora em Educação Física Metabolismo e desempenho humano pela Faculdade de Educação Física da Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasil.
Keywords: Food consumption, Rugby, Sport

Abstract

Introduction and objective: Adequate nutrition will provide the necessary energy for vital functions and better food choices, which will impact performance during exercise and health. This study aimed to evaluate the effects of a nutritional intervention on the food consumption of young Rugby athletes. Materials and methods: Intervention study with 15 athletes from public schools and residents from the outskirts of the city of Pelotas. Food consumption was assessed using a food frequency questionnaire and a 24-hour recall. Assessments were made before and after the nutritional intervention. Statistical analyzes were performed on Stata 14.0®, with a 5% significance level. Results: Regarding food consumption, there was a low consumption of vegetables and fruits and eggs and a high consumption of sausages, processed products and soft drinks. Discussion: Studies with adolescents show an inadequate consumption of foods such as fruits, vegetables and high consumption of unhealthy foods. Conclusion: There were improvements in the consumption of some food groups, but new nutritional interventions are still needed, in order to enable greater knowledge about food, allowing for more appropriate food exchanges.

References

-Batista, M.B.; Romanzini, C.L.P.; Barbosa, C.C.L.; Shigaki, G.B.; Ronque, E.R.V. Participation in sports in childhood and adolescence and physical activity in adulthood: A systematic review. Journal of Sports Sciences . Vol. 37. Num. 2019.

-Biesek, S.; Alves, L.A.; Guerra, G. Estratégias de nutrição e suplementação no esporte. 3ª edição. Editora Manole. 2015.

-Black, K.E.; Black, A.D.; Baker, D.F. Macronutrient Intakes of Male Rugby Union Players: A Review. Int J Sport Nutr Exerc Metab. Int J Sport Nutr Exerc Metab. Vol. 28. Num. 6. 2018. p: 664-673.

-Brown, D. M.; Dwyer, D. B.; Robertson, S. J.; Gastin, P. B. Metabolic Power Method: Underestimation of Energy Expenditure in Field-Sport Movements Using a Global Positioning System Tracking System. International Journal of Sports Physiology and Performance. Vol. 11. Num. 8. 2016. p: 1067-1073.

-Camossa, A.C.A.; Costa, F.N.A.; Oliveira, P.F.; Figueiredo, T.P. Educação Nutricional: uma área em desenvolvimento. Alim. Nutr. Araraquara Vol. 16. Núm. 4. p. 349-354. 2005.

-Costa, A. A.; Fressato Silva, J.; Viebig, R. F. Atualização sobre estimativas do gasto calórico. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 11. Num. 66. 2017. p: 788-794.

-DRIS. Dietary reference intakes. Institute of Medicine. National Academy of Sciences. Food and Nutrition Board. Comprehensive DRI tables for vitamins, minerals and macronutrients; organized by age and gender. National Washington. Academy of Sciences. 2010.

-Elizondo, R. H.; Bermudo, F. M. M.; Méndez, R. P.; Amorós, G. B.; Padilla, E. L.; de la Rosa, F. J.B. Nutritional intake and nutritional status in: elite Mexican teenagers soccer players of different ages. Nutr Hosp. Vol. 32. Num. 4. 2015. p: 1735-1743.

-Koltun, K. J.; Strock, N. C.; Southmayd, E. A.; Oneglia, A. P.; Williams, N. I.; Souza, M. J. Comparison of Female Athlete Triad Coalition and RED-S risk assessment tools. Journal of sports sciences. Vol. 37. Num. 21. 2019. p: 2433-2442.

-Landry, B.W.; Driscoll, S.W. Physical Activity in Children and Adolescents. PM R. Vol. 4. Num. 11. 2012. p. 826-32.

-Mathisen, T. F.; Heia, J.; Raustøl, M.; Sandeggen, M.; Fjellestad, I.; Sundgot‐Borgen, J. Physical health and symptoms of relative energy deficiency in female fitness athletes. Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports. Vol. 30. Num. 1. 2020. p: 135-147.

-Melo, J. C. B.; Lustoza, G. F.; Ibiapina, D. F. N.; Landim, L. A. S. R. Influência da mídia no consumo de alimentos ultraprocessados e no estado nutricional de escolares. Revista Eletrônica Acervo Saúde. Vol. 29. Num.29. 2019.

-Mello, J. B.; Pinheiro, E. S. O Rugby na educação Física Escolar: Relato de uma Prática. Cadernos de Formação RBCE. p. 20-32. 2014.

-Mountjoy, M.; Sundgot-Borgen, J.; Burke, L.; Carter, S.; Constantini, N.; Lebrun, C.; Ljungqvist, A. The IOC consensus statement: beyond the female athlete triad-relative energy deficiency in sport (RED-S). British journal of sports medicine. Vol. 48. Num. 7. 2014. p: 491-497.

-Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde, Departamento de Atenção Básica. Guia alimentar para a população Brasileira. 2ª edição. Brasília. Ministério da Saúde. 2014.

-Muller, C.B.; Pinheiro, E.S.; Soares, T.G.; Del Vechio, F.B. Efeitos do sexo e posição de jogo na aptidão física de competidores amadores de Rugby Union. Revista Pensar a prática. Vol. 21. Num. 4. 2018.

-Nascimento, O. V.; Alencar, F. H. Perfil do estado nutricional do atleta adulto. Fitness & performance jornal. Vol. 4. 2007. p. 241-246.

-Nicastro, H.; Dattilo, M.; Santos, T. R.; Padilha, H. V. G.; Zimberg, I. Z.; Crispim, C.A.; Stulbach, T. E. Aplicação da escala de conhecimento nutricional em atletas profissionais e amadores de atletismo. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 14. Num. 3. 2008. p.205-208.

-Pinheiro, E.S.; Coswig, V.S.; Ribeiro, Y.S.; Del Veccio, F.B. Aptidão física no rúgbi: comparações entre backs e forwards. Rev Bras Ciênc Esporte. Vol. 40. Num. 3. 2018. p: 257-265.

-Santos, J.C.S.; Carvalho, D.M.A.; Pinho, L. Consumo de alimentos ultraprocessados por adolescentes. Adolesc. Saude. Vol. 16. Num. 2. 2019. p: p. 56-63.

-Silveira, J. A. C.; Taddei, J. A. A. C.; Guerra, P. H.; Nobre, M.R.C. A efetividade de intervenções de educação nutricional nas escolas para prevenção e redução do ganho excessivo de peso em crianças e adolescentes: uma revisão sistemática. Jornal de Pediatria. Vol. 87. Num. 5. 2011. p: 382-392.

-World Rugby. Player Numbers 2016. http://www.worldRugby.org/development/player-numbers

Published
2024-01-07
How to Cite
Pretto, A. D. B., Salerno, P. S. V., Veiga, G. B., Dias, G. da S., Silveira, J. M., Duarte, G. V. M., Ferreira, G. D., Pinheiro, E. dos S., & Muller, C. B. (2024). The effects of a nutritional Intervention in the food consumption of young Rugby athletes. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 17(107), 725-733. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/2232
Section
Scientific Articles - Original