Analysis of characteristics and compliance with current legislation of BCAA food supplements in the brazilian market e-commerce

  • Gabriela Willers Escola de Ciências da Saúde e da Vida, Pontifí­cia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS), Porto Alegre-RS, Brasil.
  • Isabela Pereira Sangaletti Escola de Ciências da Saúde e da Vida, Pontifí­cia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS), Porto Alegre-RS, Brasil.
  • Giuseppe Potrick Stefani Escola de Ciências da Saúde e da Vida, Pontifí­cia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS), Porto Alegre-RS, Brasil.
Keywords: Amino Acids, Dietary Supplements, E-commerce

Abstract

Branched-chain amino acids (BCAAs) have gained a lot of popularity in recent years by physically active people and are easily found on e-commerce websites. Online sales are on the rise and the need for information about products and their compositions is of great importance for both nutritionist professionals and the general public. This study aimed to analyze the labels and composition of BCAA supplements marketed in Brazilian e-commerce according to ANVISA standards. It is a research in which the products were selected on several sales websites in Brazil, organized in a database and evaluated in accordance with the RDC 239 of 26th July 2018 and the Normative Instruction No. 28 of 26th July 2018. Additionally, a descriptive statistical analysis of the BCAAs was performed. Most of the national and imported products showed non-conformity according to the current labeling legislation, while in relation to the amounts of BCAA per serving, the national products showed a higher concentration. Therefore, for the buyer to correctly obtain all essential information, there is a need for greater availability of information on the websites, inspection of products and more studies to be carried out to contribute evidence to the information.

Author Biography

Giuseppe Potrick Stefani, Escola de Ciências da Saúde e da Vida, Pontifí­cia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS), Porto Alegre-RS, Brasil.

Possui Graduação em Nutrição pela Universidade Federal de Ciências da Saúde de Porto Alegre (UFCSPA), Especialização em Nutrição Clí­nica e Esportiva pelo Instituto de Pesquisas e Gestão em Saúde (iPGS), Mestrado em Ciências da Saúde com ênfase em Fisiologia e Fisiopatogênese (UFCSPA) e Doutorado em Ciências da Reabilitação com ênfase em Fundamentação da Reabilitação Cardiopulmonar e Metabólica (UFCSPA). Atualmente é docente de graduação da Escola de Ciências da Saúde e da Vida da Pontifí­cia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS). Também é coordenador do curso de Especialização em Nutrição Esportiva pela PUCRS. Tem experiência na área de Nutrição Esportiva com ênfase em Fisiologia do Exercí­cio, Fisiologia Cardiovascular atuando principalmente nos seguintes temas: suplementação, aminoácidos, treinamento de força, treinamento aeróbio, estresse oxidativo e insuficiência cardí­aca. Atualmente é revisor de periódicos nacionais e internacionais como The Journal of Nutrition, PLoS One, Journal of Physiology and Biochemistry, Biology Open, Ecological Indicators, Toxicology Mechanisms and Methods e International Journal of Cardiology. Possui qualificação internacional concedida pela Sociedade Internacional para Avanço da Cineantropometria (ISAK), sendo cineantropometrista ní­vel II.

References

ANVISA. Suplementos Alimentares. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. 2018http://portal.anvisa.gov.br/suplementos-alimentares.

Associação Brasileira de Empresas de Produtos Nutricionais. Abenutri na Brasil Trading fitness fair 2018. 2018 http://www.abenutri.org/abenutri-na-brasil-trading-fitness-fair-2018/

Associação Brasileira dos Fabricantes de Suplementos Nutricionais e Alimentos para Fins Especiais. Panorama do setor industrial nacional de suplementos alimentares. BRASNUTRI. 2.2017 http://brasnutri.org.br/arquivos/numeros_setor/2017_atualizado.pdf.

Bombarda, F.; Rocha, D. A espetacularização dos corpos whein protein: as propagandas de suplementos e o fenômeno de objetificação. 2020. Educação, Escola & Sociedade. https://doi.org/10.46551/ees.e202003.

Carvalho, B. G.; Souza, E. B. Análise de rótulos de BCAA comercializados no município de Volta Redonda-RJ. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 9. Num. 49. 2015.

Cruz, M. S.; Bernal, R. T. I.; Claro, R. M. Tendência da prática de atividade física no lazer entre adultos no Brasil (2006-2016). Cadernos de Saúde Publica. Vol.34. Num.10. 2018.

Ferreira, A. B.; Lima, V. A.; Souza, W. C. Mascarenhas, L. P. G.; Leite, N. Quais os suplementos alimentares mais utilizados? Cinergis. Vol.17. Num.1.2016.

Freitas, H. R.; Bizarello, T. B.; Romano, U. S.; Santana, P. G. B. S.; Haubrich, R.; Castro, I. P. L. Avaliação da rotulagem e informação nutricional de suplementos proteicos importados no Brasil. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 9. Num. 49. 2015.

Nielsen. E-commerce fatura R$53,2 bilhões em 2018, alta de 12%. 2019. https://www.nielsen.com/br/pt/insights/article/2019/e-commerce-fatura-53-bilhoes-em-2018-alta-de-12-por-cento/

Nuernberg, A. E.; Figueiredo, T. C. S. B.; Thomazzelli, F. C. S. Análise dos rótulos de suplementos para atletas comercializados em Blumenau-SC. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 12. Num. 72. 2018.

Pereira Júnior, M. Efeito da suplementação de aminoácidos de cadeia ramificada no desempenho físico humano. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol.10. Num. 56. 2016. p.157-164.

Santos, C. S.; Nascimento, F. E. L. Consumo isolado de aminoácidos de cadeia ramificada e síntese de proteína muscular em humanos: uma revisão bioquímica. Einstein. São Paulo. Vol. 17. Num.3. 2019.

Lei No8.234. 1991. http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/leis/1989_1994/L8234.htm

Weber, M. G.; Brandt, R.; Olivoto, R. R.; Flores, L. J. F. Musculação e suplementação: perfil dos consumidores de suplementos alimentares nas academias de Palotina-PR. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol.10. 2018. http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/1154/825

Published
2021-07-17
How to Cite
Willers, G., Sangaletti, I. P., & Stefani, G. P. (2021). Analysis of characteristics and compliance with current legislation of BCAA food supplements in the brazilian market e-commerce. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 15(90), 1-8. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/1794
Section
Scientific Articles - Original