Evaluate the effects of a program of physical activity oriented in gym, on the body composition of women physically active from 35 to 53 years of age with and without food restriction

  • Marco Antônio Neumann Prates Programa de Pós Graduação Lato Sensu em Fisiologia do Exercí­cio - Prescrição do Exercí­cio da Universidade Gama Filho - UGF. Licenciado em Educação Fí­sica pela Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC (1982) e Pós Graduado Lato Sensu em Ginástica Estética pela UDESC
  • Rafaela Liberali Programa de Pós Graduação Lato Sensu em Fisiologia do Exercí­cio - Prescrição do Exercí­cio da Universidade Gama Filho - UGF
Keywords: Physical activity in gym, Body composition, Physically active women, Food restriction

Abstract

The objective of this study is to verify the changes in body composition of two groups of physically active women from 35 to 53 years old, customers of gym for at least two years. For over four months the two groups held three sessions per week of physical activity, and 50% of training of force and 50% of cardiorespiratory training with 80 minutes each session. The physical activity group with the food restriction in 24 women group participated to meeting with nutritionist’s orientation using diet round 1500 Kcal. The group of physical activity it also composed by 24 women. The results of the studies showed significant changes in body composition of the group that the training associated with the restriction of food in the variables PC 66.40 to 64.90, % of G 22.46 to 19.79, BMI of 24.92 to 24.36 and 50.99 MCM, to 51.62, higher than the group that only took the training without restriction food, PC, 60.21 to 59.96, 17.69% of G to 17.26, BMI of 22,35 to 22.29 and 49.12 MCM, to 49.22. This study suggests that physical activity associated with the feed restriction is most effective on the changes in body composition than the physical activity exercised without restriction food, looking this way that the work multidisciplinary becomes increasingly efficient for the maintenance of health.

References

Achterberg, G.; Mcdonnell, E.; Bagby, R. How to put the food guide into pratice. J. of A. Dietetic Ass., Chicago, v. 94, n. 9, p. 1030-1035, 1994.

ACSM stand on progression models in resistance training for healthy adults. Méd. & S. in Sp. & Ex., v. 34, n. 2, p. 364-380, 2002.

Añez, C.; Petroski, E. O exercício físico no controle do sobrepeso corporal e da obesidade. Revista digital • Año 8 • N° 52 , Buenos Aires, www.efdeportes.com. (acessado em 12/12/2007), 2002.

Bryner, R.W.; Ullrich, I.H.; Sauers, J.; Donley, D.; Hornsby, G.; Kolar, M.; Yeater, R. Effects of esistance vs. Aerobic training combined with an 800 calorie liquid diet on lean body mass and resting metabolic rate. J Am Coll Nutr. v. 18, n.2, p. 115-121, 1999.

Burton, Benjamin T. – Nutrição Humana, Ed. McGraw-Hill do Brasil, 2002.

Dipietro, L. Physical Activity in the Prevention of Obesity: Current Evidence and Research Issues. Méd. & science in sp. & ex. – (ACSM). V. 31, n. 11, Nov. 1999.

Donnelly, J.E.; e colaboradores. Effects of a very-lowcaloriediet and physical-training regimens on bodycomposition and resting metabolic rate in obese females. A. J. of Clin. Nut., Bethesda, v. 54, p. 56-61, 1991.

Fernandez, A.C.; e colaboradores. Influência do treinamento aeróbio e anaeróbio na massa de gordura corporal de adolescentes obesos, Rev Bras Med Esporte, v. 10, n. 3, p. 349-355, 2004. Acessado em 30.11.2007.

Ferreira, M.; Matsudo, S.; Matsudo, V.; Braggion, G. Efeitos de um programa de orientação de atividade física e nutricional sobre a ingesta alimentar e composição corporal de mulheres fisicamente ativas de 50 a 72 anos de idade, Rev. Bras. Ciên. e Mov. V. 10, n. 3, p. 35-40, 2003.

Ferreira, M.; Matsudo, S.; Matsudo, V.; Braggion, G. Efeitos de um programa de orientação de atividade física e nutricional sobre a ingestão alimentar e composição corporal de mulheres fisicamente ativas de 50 a 72 anos de idade. Rev. Bras. Ciên. e Mov. Brasília v. 11 n. 1 p. 35-40, (2003). (acessado em 22.01.2008)

Fiatarone e Singh. Body composition and weight control in older adults. In: Lamb DR, Murray R (eds). P. in ex. s. and sp. Méd.: exercise, nutrition and weight control. Carmel: Cooper; 1998a. p. 243-288. v. 11, 1998.

Gaesser, G.A. Thinness and weight loss: beneficial or detrimental to longevity. Méd. and Scie. in Sp. and Ex., Madison, v. 31, p.1118-28, 1999.

Gorayeb, N.; Barros, T. O Exercício, Preparação Fisiológica, Avaliação Médica, Aspectos Especiais e Preventivos. Ed. Atheneu. São Paulo. 1999.

Grünewald, B. e Wöllzenmüller. Esportes aeróbicos para todos. Rio de Janeiro: Ao Livro técnico S/A, 1984.

Guarnieri, J.C. Academias de ginástica e as opiniões de praticantes de atividade física. Rio Claro, 1997. 34 f. [Trabalho de Conclusão do Curso de Educação Física - Instituto de Biociências - Universidade Estadual Paulista], Rio Claro, 1997.

Guedes JR, D.P. Personal training na musculação. Rio de Janeiro: Ed. Ney Pereira 1997.

Halpern, AG.; e colaboradores. Obesidade. Ed. Lemos Editorial. 1998.

Hauser, C.; Benetti, M.; Rebelo, F.P.V. Estratégias para o Emagrecimento. Rev. B. de Cin. & Dês. Humano Volume 6 – Número 1 – p. 72-81 – 2004

Heyward, V.H.; Stlarczyk, L.M. Avaliação da Composição Corporal Aplicada, 1ª edição São Paulo: Ed. Manole, 2000.

Hill, J.O.; Drougas, H.; Peters, J.C. Obesity treatment: can diet composition play a role? Annals of Internal Medicine, Philadelphia, v. 119, n. 7, p.694- 7, 1993.

Hollmann, W.; Hettinger, T.H. Medicina do esporte. Rio de janeiro. Ed. Manole, p. 298-385, 1983.

Lyons, P.; Miller, W.C. Effective health promotion and clinical care for large people. Méd. and Scie. in Sp. and Ex., Madison, v. 31, p.1141- 6, 1999.

McGuire, M.T.; Jeffery, R.W.; French, S.A.; Hannan, P.J. The relationship between restraint and weight, and weight-related behaviors among individuals in a community weight-gain -prevention trial. Int J Obes Relat Metab Disord. V. 25, n. 2, p. 574-580, 2001.

Miller, W.C. How effective are traditional dietary and exercise intervention for weight loss?, Méd. and Scie. in Sp. and Ex. Madison, v.31, p.1129-34, 1999.

Monteiro, R.C.A.; Riether, P.T.A.; Burini, R.C. Efeito de um programa misto de intervenção nutricional e exercício físico sobre a composição corporal e os hábitos alimentares de mulheres obesas em climatério. Rev. Nutr. 2004; 17(4):479-489.

Nahas, M.V.; e colaboradores. (1995) Distribuição da Gordura Corporal Subcutânea e Índices de Adiposidade em indivíduos de 20 a 67 anos de idade. Rev. Brás. de Ativ. Fís. e Saúde. v 1, n. 2, p. 15-25, 1995.

Nahas, M.V. Atividade física, saúde e qualidade de vida. Londrina: Midiograf, 2001.

Organização Mundial de Saúde (OMS). Doenças crônico-degeneratvas e obesidade: estratégia mundial sobre alimentação saudável, atividade física e saúde. 2003. Disponível em: http://www.opas.org.br/sistema/arquivos/ (acesso em 29 de agosto de 2007).

Paffenbarger, R.S.; Lee, I.M. Physical activity and fitness for health and longevity. Res. Q. Exerc. Sport.1966; 67 :11-28

Pavlou, B.A.; e colaboradores. Effects of dieting and exercise on lean body mass, oxygen uptake, and strength. Méd. and Cie. in Sp. and Exercise, Madison, v. 17, p.466-71, 1985.

Pavlovic, B. Ginástica Aeróbica; uma nova cultura física, Ed. Sprint, Rio de Janeiro, 1987. Pollock M.L. e Wilmore J.H. Exercício na Saúde e na Doença. Rio de Janeiro: Medsi, 1983.

Robergs, R.A.; Roberts, S.O - Princípios Fundamentais de Fisiologia do Exercício: para Aptidão, Desempenho e Saúde, São Paulo. Ed. Phorte, 2002.

Rollnick, S. Behavior change in practice: targeting individuals. Int J Obes Relat Metab Disord. 1996; 20(Suppl l):22S-6S. acessado em 10.10.2007.

Saba, F. Aderência à prática do exercício físico em academias, São Paulo. Ed. Manole, 2001.

Sabia, R.V.; Santos, J.E.; Ribeiro, R.P.P. Efeito da atividade física associada à orientação alimentar em adolescentes obesos: comparação entre o exercício aeróbio e anaeróbio, Rev Bras Med Esporte , v. 10, n. 5, p. 152-158, 2004.

Sabia, Renata Viccari.; Santos, José Ernesto dos.; Ribeiro, Rosane Pilot Pessa. Efeito da atividade física associada à orientação alimentar em adolescentes obesos: comparação entre o exercício aeróbio e anaeróbio. Rev Bras Med Esporte, Sept./Oct. 2004, vol. 10, no. 5, p. 349-355.

Stürner, Joselaine S. – Reeducação Alimentar, 7ª edição, Ed. Vozes, 2000.

Torres, M. (1998). Estudo comparativo de métodos para predição do percentual de gordura corporal: Uma abordagem do método de Dotson e Davis. Dissertação de Mestrado, Mestrado em Ciência da Motricidade Humana, UCB, RJ, 1998.

Uchida, M.C.; e colaboradores. Manual de Musculação: Uma abordagem teórico-prática ao treinamento de força. São Paulo. Ed. Phorte, 2003.

Welsh, S.; Davis, C.; Shaw, A. A brief history of food guides in the United States. Nutrition Today, Annapolis, v. 27, n. 6, p. 6-11, 1992.

Whatley, J.; e colaboradores. Does the amount of endurance exercise in combination with weight training and a very-low-energy diet affect resting metabolic rate and body composition? Am. J. of Cl. Nutrition, Bethesda, v. 59, p. 1088- 92, 1994.

Winett, R.A.; Carpinelli, Ed. D. Potential health-related benefits of resistance training. Preventive Medicine, v. 33, p. 503-513, 2001.

Published
2012-01-06
How to Cite
Prates, M. A. N., & Liberali, R. (2012). Evaluate the effects of a program of physical activity oriented in gym, on the body composition of women physically active from 35 to 53 years of age with and without food restriction. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 1(5). Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/42
Section
Scientific Articles - Original