Effect of flour bark of passion in weight and glycemic index rats

  • Francine Buzzato Lage GANEP Nutrição Humana; UNITAU - Universidade de Taubaté
  • Heid Mara Machado Guerra Universidade de Taubaté
  • Naira Correia Cusma Pelogia Farmacêutica, com habilitação em Bioquí­mica pela Universidade Estadual de Londrina, Mestre em Ciências - área de concentração - Farmacologia, pela Universidade de São Paulo; Doutora em Ciências - área de concentração - Farmacologia, pela Universidade de São Paulo. Professora da Universidade de Taubaté
Keywords: Pectin, Obesity, Blood glucose, Simplification

Abstract

The fiber intake isan alternative to weight control. The objective of this experiment was to determine the effect of pectin, present in passion fruit peel, on weight change and glucose. Have been used 35 male Wistar rats divided into four groups. The Control group received water and food (n=09); The passion fruit group received food plus passion fruit peel (n=09); The hyper caloric group received cafeteria diet (n=08); The hyper caloric+ passion fruit group received caloric diet increased with passion fruit peel (n=09), over 21 days. The weight of the animals was measured once a week and blood glucose was measured in the first week and at the end of the experiment. The difference in weight was analyzed with ANOVA, a criterion, followed by Bonferroni’s test; was adopted significance level of 5% (p<0.05). Was observed reduction in weight gain in the passion fruit group in comparison with the control group and increased weight gain in the hyper caloric and hypercaloric+passion fruit groups, between the beginning of the experiment and the 1st week of treatment. Between the 2nd and 3rd week of treatment, the hyper caloric grouph adan increase in body weight compared witht he other groups. The weight gain in the passion fruit group and hypercaloric+passion fruit group did not differ from the control group. The glycemia (mg/dl) at the end of the experiment was higher in hyper caloric and hyper caloric+passion fruit group than in the control and passion fruit groups. We conclude that the passion fruit peel flour associated with hyper caloric diet reduced weight gain, but insufficient to reduce glycemia.

Author Biographies

Francine Buzzato Lage, GANEP Nutrição Humana; UNITAU - Universidade de Taubaté

Nutricionista pós-graduanda em Nutrição Clí­nica e Terapia Nutricional Enteral e Parenteral

Heid Mara Machado Guerra, Universidade de Taubaté

Nutricionista

References

-Alvarez, E. E.; Sanchez, P. G. La fibra dietética. Nutr Hosp.Madrid. Vol. 21. Núm. 2. p. 61-72. 2006.

-André, A. L. R.; Tofalini, F. S. Qual o papel do fator nuclear Kappab (NF-KB) na obesidade? In: Centro Universitário de Belo Horizonte. Belo Horizonte. p. 45-49. 2008.

-Batista Filho, M.; Souza, A.I.; Miglioli, T. C.; Santos, M. C. Anemia e obesidade: um paradoxo da transição nutricional brasileira. Cad. Saúde Pública. Vol. 24. Núm. 2. p. 247-257. 2008.

-Behall, K.M.; Schofield, D.J.; Hallfrish, J.; Hods, O.D. Lipids significantly reduced by diets containing barley in moderately hipercholesterolemic men.J Am Coll Nutr. Vol. 23. p. 55-62. 2004.

-Bittencourt, F. A.; Oliveira,G. R.; Franco,M. S.; Wichmann, F. M. A.; Poll, F. Perfil nutricional de adultos e idosos atendidos no serviço integrado de saúde da Universidade de Santa Cruz do Sul. Anais do salão de ensino e de extensão. 2011.

-Braga, A.; Medeiros, T. P.; Araújo, B. V.; Silva, B. Investigação da atividade antihiperglicemiante da farinha da casca de Passiflora edulis Sims, Passifloraceae, em ratos diabéticos induzidos por aloxano. Rev. bras. Vol. 20. Núm. 2. p. 181-191. 2010.

-Brown, R.C.; Kelleher, J.; Losowsky,M. S. The effect of pectin on the structure and function of the rat small intestine.Brit J. Nutr. Vol. 42. p. 357. 1979.

-Chandalia, M.; Garg, A.; Lutjohann, D.; Bergman, K. V.; Grundy, S. M.; Brinkley, L. J. Beneficial effects of high dietary fiber intake in patients with type 2 diabetes mellitus. New Engl J Med. Vol. 342. Núm. 19. p. 1392-1398. 2000.

-Cunha, S.P.; Costa, J. V.; Duarte, J. S.; Rosa, C.B.D.; Pereira, T. Alimentos funcionais e suas ações no tecido adiposo. Acta Medica Portuguesa. Vol. 19. p. 251-256. 2006.

-Guimarães, D. E. D.; Sardinha, F. L. C.; Mizurini, D. M.; Carmo, M. G. T. Adipocitocinas: uma nova visão do tecido adiposo. Rev. Nutr. Vol. 20. Núm. 5. 2007.

-Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. POF2008-2009: desnutrição cai e peso das crianças brasileiras ultrapassa padrão internacional. 2010.

-Janero, D. I.; Qeuiroz, M. S. R.; Ramos, A. T.; Sabaa-Srur, A. U. O.; Cunha, M. A. L.; DINIZ, M. F. F. M. Efeito da farinha da casca do maracujá-amarelo (Passifl oraedulis f. fl avicarpa Deg.) nos níveis glicêmicos e lipídicos de pacientes diabéticos tipo 2. Rev. bras. Farmacog. Vol. 18. p. 724-732. 2008.

-Janero, D. I.; Qeuiroz, M. S. R.; Sabaa-Srur, A. U. O.; Cuncha, M. A. L.; Diniz, M. F. F. M. Análise dos componentes da síndrome metabólica antes e após a suplementação dietética com farinha da casca do maracujá, em pacientes diabéticos. RBAC. Vol. 42. Núm. 3. p. 217-222. 2010.

-Krahn, C.L. Avaliação do efeito da casca desidratada do maracujá (Passiflora edulis) e seu extrato aquoso na redução da glicemia em ratos diabéticos induzidos por aloxano. Revista Brasileira de Farmacologia. Vol. 89. p. 32-4. 2008.

-Lima, E. S.; Schwertz, M. C.; Sobreira, C. R. C.; Borras, M. R. L. Efeito hipoglicemiante da farinha dofruto de maracujá-do-mato (Passiflora nítida Kunth) em ratos normais e diabéticos. Rev. Bras. Pl. Med. Vol. 14. Núm. 2. p. 383-388. 2012.

-Llano, J. L. C.; Ferrer, M. C. Importância de la fibra dietética para la nutrición humana. Rev Cubana Med Gen Integr. Vol. 32. Núm. 4. p. 100-105. 2006.

-Magnoni, D.; Rouws, C. H. F. C.; Lansink, M.; Van Laere, K. M. J.; Campos, A. C. Long-term use oa a diabetes-specific oral nutritional supplement results in a low-postprandial glucose response in diabetes patients.Diabetes Res Clin Pract. Vol. 80. Núm. 1.p. 75-82. 2008.

-Medeiros, J. S.; Diniz, M. F. F. M.; Sabaa-Srur, A. U. O.; Pessoa, M. B.; Cardoso, M. A. A.; Carvalho, D. F. Ensaios toxicológicos clínicos da casca do maracujá-amarelo (Passiflora edulis,f. flavicarpa), como alimento com propriedade de saúde. Rev. bras. farmacog. Vol. 19. Núm. 2a. 2009.

-Organização Mundial da Saúde. Obesity and overweight. 2012.

-Paschoal, V.; Naves, A.; Fonseca, A. B. B. L. Nutrição Clínica Funcional: dos princípios à prática clínica. São Paulo. Valéria Paschoal. 2007.

-Ramos, A. T.; Cunha, M. A. L.; Sabaa-Srur, A. U. O.; Pires, V. C. F.; Cardoso, A. A.; Diniz, M. F. F. M. Uso de Passifl ora edulis f. fl avicarpa na redução do colesterol. Rev. Bras. Farmacog. Vol. 17. Núm. 4. p. 592-597. 2007.

-Salas-Salvadó, J.; Farrés, X.; Luque, X.; Narejos, S.; Borrell, M.; Basora, J.; Anguera, A.; Torres, F.; Bulló, M.; Balanza, R. Effect of two doses of soluble fibres on body weight and metabolic variables in overweight or obese patients: a randomised trial.Brit J Nutr. Vol. 99. Núm. 6. p. 1380-1387. 2008.

-Sanderson, G.R. Polysaccharides in Foods.Food Technol, Vol. 35. p. 50-57.1981.

-Schneeman,B.O. Dietary fiber: physical and chemical properties,methods of analysis, and physiological effects. Food Technol. Vol. 40. p. 104-110. 1986.

-Schweizer, T.F.; Wursch, P. The physiological and nutritional importance of dietary fibre. Experientia. Vol. 47. p. 181-186. 1991.

-Sinaiko, A. Obesidade, resistência à insulina e síndrome metabólica. J. Pediatr. Vol. 83. Núm. 1. 2007.

-Souza, M.W.S.; Ferreira, T.B.O.; Vieira, I.D.R. Composição Centesimal e Propriedades Tecnológicas da Farinha da Casca do Maracujá. Alim. Nutr. Vol.19. Núm.1. p. 33-36. 2008.

-Zambom, L.; Duarte, F.O.; Freitas, L.F.; Scarmagnani, F.R.R.; Dâmao, A.; Duarte, A.C.G.O.; Sene-Fiorese, M. Efeitos de dois tipos de treinamento de natação sobre a adiposidade e o perfil lipídico de ratos obesos exógenos. Rev. Nutri. Vol. 22. Núm. 5. p. 707-715. 2009.

Published
2014-06-19
How to Cite
Lage, F. B., Guerra, H. M. M., & Pelogia, N. C. C. (2014). Effect of flour bark of passion in weight and glycemic index rats. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 8(44). Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/429
Section
Scientific Articles - Original