Effects of the supplementation of chromium picolinate about the concentration of plasma glycemia during physical and rest exercise

  • Diego Pereira Jeronimo Faculdade de Educação Fí­sica, Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP), Campinas-SP, Brasil. Departamento de Educação Fí­sica, Faculdades Integradas (ASMEC/UNISEP), Ouro Fino-MG, Brasil.
  • Pedro Henrique Romão De Moraes Departamento de Educação Fí­sica, Faculdades Integradas (ASMEC/UNISEP), Ouro Fino-MG, Brasil.
  • Michael Massaaki da Silva Terada Departamento de Educação Fí­sica, Faculdades Integradas (ASMEC/UNISEP), Ouro Fino-MG, Brasil.
  • Carolina Carvalho Departamento de Educação Fí­sica, Faculdades Integradas (ASMEC/UNISEP), Ouro Fino-MG, Brasil.
  • Moisés Diego Germano Departamento de Educação Fí­sica, Faculdades Integradas (ASMEC/UNISEP), Ouro Fino-MG, Brasil.
Keywords: Chrome, Dietary supplements, Blood glucose, Carbohydrates

Abstract

Chromium is an essential trace mineral absorbed from food, especially some foods such as meat and oil, and is mainly stored in the liver as the primary function having an increase in glucose tolerance associated with insulin in cell metabolism. The aim of this study was to investigate the effects of chromium picolinate in its version on blood glucose and how he handles the plasma glucose concentration in the body during exercise. Therefore, we used 17 healthy physically active individuals who participated in all phases of the experiment which was divided into four distinct phases, group supplemented with 50g of maltodextrin at rest (Malt), supplemented group with maltodextrin 50g in aerobic exercise (MEx), group supplemented with 50g of maltodextrin and 70 mcg of Chromium Picolinate at rest (MCro) and group supplemented with 50g of maltodextrin and 70 mcg of Chromium Picolinate in aerobic exercise (MCroEx). The plasma glucose was monitored every 15 minutes for 75 minutes using a glucometer. Chromium had a positive effect on glucose uptake, significantly lowering plasma levels, which corroborates some studies, though conducted on animals.

Author Biographies

Diego Pereira Jeronimo, Faculdade de Educação Fí­sica, Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP), Campinas-SP, Brasil. Departamento de Educação Fí­sica, Faculdades Integradas (ASMEC/UNISEP), Ouro Fino-MG, Brasil.

Faculdade de Educação Fí­sica, Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP), Avenida Érico Verí­ssimo, 701, Cidade Universitária Zeferino Vaz, Barão Geraldo CEP 13.083-851, Campinas, SP, Brasil.
Departamento de Educação Fí­sica , Faculdades integradas ASMEC / UNISEP, Av. Prof. Dr. Antônio Eufrásio de Toledo, 100, CEP 37.572-000, Ouro Fino, MG, Brasil.

Pedro Henrique Romão De Moraes, Departamento de Educação Fí­sica, Faculdades Integradas (ASMEC/UNISEP), Ouro Fino-MG, Brasil.

Departamento de Educação Fí­sica , Faculdades integradas ASMEC / UNISEP, Av. Prof. Dr. Antônio Eufrásio de Toledo, 100, CEP 37.572-000, Ouro Fino, MG, Brasil.

Michael Massaaki da Silva Terada, Departamento de Educação Fí­sica, Faculdades Integradas (ASMEC/UNISEP), Ouro Fino-MG, Brasil.

Departamento de Educação Fí­sica , Faculdades integradas ASMEC / UNISEP, Av. Prof. Dr. Antônio Eufrásio de Toledo, 100, CEP 37.572-000, Ouro Fino, MG, Brasil.

Carolina Carvalho, Departamento de Educação Fí­sica, Faculdades Integradas (ASMEC/UNISEP), Ouro Fino-MG, Brasil.

Departamento de Educação Fí­sica , Faculdades integradas ASMEC / UNISEP, Av. Prof. Dr. Antônio Eufrásio de Toledo, 100, CEP 37.572-000, Ouro Fino, MG, Brasil.

Moisés Diego Germano, Departamento de Educação Fí­sica, Faculdades Integradas (ASMEC/UNISEP), Ouro Fino-MG, Brasil.

Departamento de Educação Fí­sica , Faculdades integradas ASMEC / UNISEP, Av. Prof. Dr. Antônio Eufrásio de Toledo, 100, CEP 37.572-000, Ouro Fino, MG, Brasil.

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Published
2018-08-18
How to Cite
Jeronimo, D. P., De Moraes, P. H. R., Terada, M. M. da S., Carvalho, C., & Germano, M. D. (2018). Effects of the supplementation of chromium picolinate about the concentration of plasma glycemia during physical and rest exercise. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 12(72), 406-411. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/820
Section
Scientific Articles - Original