Consumption and indication of nutritional supplements by academics and professionals of Physical Education of Ijuí­-RS

  • Lilian Barreto Mirante Centro Universitário Estácio da Bahia, Curso de graduação em Nutrição
  • Monalisa Rodrigues da Silva Brito Centro Universitário Estácio da Bahia, Curso de graduação em Nutrição
  • Rose Mary Feliciano Dias Centro Universitário Estácio da Bahia, Coordenação do curso de Nutrição
  • Laise Cedraz Pinto Universidade Federal da Bahia, Escola de Nutrição, Departamento de Ciência dos alimentos
Keywords: Caffeine, Nutritional supplements, Labeling

Abstract

In search of the ergogenic effects provided by nutritional supplements, there is an exaggeration in the consumption of these substances. The aim of this study was to evaluate the use and indication of food supplements by academics and professional physical education of Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul. Through the application of an electronic questionnaire sent to the email 599 academic and professional physical education, graduates of the past five years, 62 (10.4%) participants completed the questionnaire. It was found that 29% of participants reported consuming food supplements, mainly concentrates protein or amino acids for the purpose of muscle mass expansion. It was observed that 13% of academics and physical education professionals reported indicate food supplements, the most common supplements indicated were the concentrated protein or amino acids. The relatively low prevalence of use and indication of food supplements by academic and physical education professionals corroborates a conscious and safe practice, since supplementation is not indicated for all athletes and that this is an assignment of nutritionist.

References

-Altimari, L. R.; Fontes, E. B.; Okano, A. H.; Triana, R. O.; Chacon-Mikahil, M. P. T.; Moraes, A. C. A. Ingestão de cafeína aumenta o tempo para fadiga neuromuscular e o desempenho físico durante exercício supramáximo no ciclismo. Brazilian Journal of Biomotricity, Universidade Iguaçu, Itaperuna, Vol. 2. Num. 3. 2008. p. 195-203.

-Alves, S. C. R.; Navarro, F. Uso de suplementos alimentares por frequentadores de academias de Potim-SP. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 4. Num. 20. 2010. p. 139-146. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/174/171>

-Biesk, S.; Alves, L. A.; Guerra, I. Estratégias de nutrição e suplementação no esporte. Barueri, SP: Editora Manole, 2. ed. rev. e ampl. 2010. p. 516.

-Bortolini, K.; Sicka, P.; Foppa, T. Determinação do teor de cafeína em bebidas estimulantes. Revista saúde. Vol. 4. Num. 2. 2010. p. 23-27.

-Brasil. Agencia Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC nº 18, de 27 de abril de 2010. Dispões sobre Regulamento Técnico sobre Alimentos para Atletas. D.O.U. -Diário Oficial da União; Resolução de diretoria colegiada. Cap 03, Artº 11, abr. 2010.

-Carvalho, J. M.; Maia, G.A.; Sousa, P.H.M.; Rodrigues, S. Perfil dos principais componentes em bebidas energéticas: cafeína, taurina, guaraná e glucoronolactona. Rev Inst Adolfo Lutz. Vol. 65. Num. 2. 2006. p. 78-85.

-Fayh, A. P. T.; Silva, C. V.; Jesus, F. R. D.; Costa, G. K. Consumo de suplementos nutricionais por frequentadores de academias da cidade de Porto Alegre. Revista Brasileira de Ciências do Esporte. Vol. 35. Num. 1. 2013. p. 27-37.

-Goston, J. L. Recursos Ergogênicos Nutricionais: Atualização sobre a Cafeína no Esporte. Nutrição e esporte. 2011.p. 1-6.

-Goston, J. L.; Correia, M. I. T. D. Suplementos nutricionais: histórico, classificação, legislação e uso em ambiente esportivo. Nutrição e esporte. 2009. p. 1-7.

-Komes, D.; Horzic, D.; Belscak, A.; Kovacevic, K. G. Balj, A. Determination caffeine in tea and mate tea by using different methods. Special Issue, Czech J Food Sci. Vol. 27. 2009. p. 212-216.

-Linhares, T. C.; Lima, R. M. Prevalência do uso de suplementos alimentares por praticantes de musculação nas academias de Campos dos Goytacazes/RJ, Brasil. VÉRTICES, Campos dos Goytacaze-RJ. Vol. 8. Num. 1/3. 2006. p. 101-122.

-Maria, C. A. B.; Moreira, R. F. A. Cafeína: revisão sobre métodos de análise. Departamento de Ciências Fisiológicas, Instituto Biomédico, Universidade Federal do Rio de Janeiro-RJ, Quim. Nova. Vol. 30. Num. 1. 2007. p. 99-105.

-Mattos, F. O.; Painelli, V. S.; Lancha Júnior, A. H. Gualano, B. Eficácia ergogênica da suplementação de cafeína sobre o desempenho de força? Uma análise crítica. Rev. Educ. Fis/UEM. Vol. 25. Num. 3. 3. 2014. p. 501-511.

-Moreira, S. S. P.; Cardoso, F. T.; Souza, G. G.; Silva, E. B. Avaliação da adequação da rotulagem de suplementos esportivos. Rio de Janeiro, Corpus et Scientia. Vol. 9. Num. 2. 2013. p. 45-55.

-Nabholz, T. V. Cafeína. Nabholz, T. V.; Meirelles, C. In: Nutrição esportiva: aspectos relacionados a suplementação nutricional. 1. Ed, São Paulo: Sarvier. 2007. p. 415.

-Pagnoncelli, N. V.; Grigollo, L. R.; Frigollo, M. D. Consumo de suplementos alimentares por praticantes de exercícios resistidos em Joaçaba-SC. Unoesc & Ciência-ACBS. Vol. 5. Num. 1. 2014. p. 57-62.

-Pereira, L. P. Utilização de recursos ergogênicos nutricionais e/ou farmacológicos em uma academia da cidade de Barra do Piraí -RJ. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 8. Num. 43. 2014. p. 58-64. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/428/401>

-Silva, D. F.; Guimarães, L. C. Utilização da cafeína como ergogênico nutricional no exercício físico. Conexão, Revista cient. UNIFOR-MG. Vol. 8. Num. 1. 2013. p. 59-74.

-Silveira, D. F.; Lisboa, S. D.; Sousa, S. Q. O consumo de suplementos alimentares em academias de ginástica na cidade de Brasília-DF. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 5. Num. 25. 2011.p. 139-146. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/226/215>

-Vasconcelos, F. A.; Pinto, R. M.; Navarro, F. Os potenciais efeitos da utilização da cafeína como recurso ergogênico nos esportes. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 1. Num. 3. 2007. p. 68-76. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/28/27>

-Vieira, J. L.; Gomes, A. L. S.; Rivera, J. G. B.; Ferreira, M. E. S.; Sousa, P. J. C.; Almeida, E. D. Cafeína em suplementos energéticos consumidos em Belém, Pará. Revista Paraense de medicina. Vol. 22. Num. 4. 2008. p. 1-4.

-Vilela, D.A.; Lourenço, K. D.; Tames, M. L. S.; Bahia, R. F.; Navarro, F. Analise da ausência do teor de cafeína nas rotulagens dos cafés comercializados. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. Vol. 1. Num. 5. 2007. p. 92-105. Disponível em: <http://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/52/50>

-Zenebon, O.; Pascuet, N. S.; Tiglea, P. Métodos químicos e físicos para análise de alimentos. Instituto Adolfo Lutz. Normas Analíticas do Instituto Adolfo Lutz. Vol. 1. IV. ed. 2008. p.1020.

Published
2018-02-06
How to Cite
Mirante, L. B., Brito, M. R. da S., Dias, R. M. F., & Pinto, L. C. (2018). Consumption and indication of nutritional supplements by academics and professionals of Physical Education of Ijuí­-RS. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 11(68), 947-953. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/936
Section
Scientific Articles - Original