Evaluation of consumption of protein supplementation in sportsman with a focus on hypertrophy

  • Bruna Shellen Bezerra Lessa UNIFACEX-RN, Brasil.
  • Allana Caroline Lessa Ribeiro UNIFACEX-RN, Brasil.
  • Marcos Felipe Silva de Lima FACISA-UFRN, Brasil.
  • Genykléa Silva de Oliveira UNIFACEX-RN, Brasil.
Keywords: Protein supplements, Sports nutrition, Strength training

Abstract

Introduction: the practice of physical activity associated with an adequate diet improves the quality and life expectancy of individuals. Among the various types of physical exercises that exist strength training, for those who have as objective or gain muscle mass. Objective: to verify the prevalence of consumption of protein-based supplements, as well as to analyze the percentage of contribution of the diet via consumption of protein dietary supplements among physical activity practitioners that aim to hypertrophy in a gym in Natal-RN. Materials and Methods: carried out a cross-sectional and observational study involving physical exercise participants from a gym in Natal-RN. A questionnaire on the use of supplements was applied. Results: The sample was made up of 94 age groups from 20 to 59 years old with an average age of 30.2 years, 51.1% being male. Among the interviewees, 30.8% declared to use protein supplements. The most used protein supplement was Whey protein (96.5%). The daily recommendation for the analyzed population was 113g per day, with the consumption of supplements that reached 28g, equivalent to 25% of the HV. It can be concluded that the present study verified 30.8% of the use of protein supplements, with men using it more as women. An amount of protein consumed via a supplement of the study population is within the reference values ​​found for the purposes of sports practitioners.

References

Atherton, P. J.; Smith, K. Muscle protein synthesis in response to nutrition and exercise. The Journal of physiology. Vol. 590.Núm. 5.p.1049-1057.2012.

Benvenuto, H. D.; Vivian, T. A. B.; Marques, L. Motivos para consumo de suplementos nutricionais por frequentadores de academias de ginástica. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 11.Núm. 65.p. 577-583.2017.

Biesek, S.; Alves, L. A.; Guerra, I.(Org.). Estratégias de nutrição e suplementação no esporte. 3ªedição.Manole.2016.

Bezerra, C. C.; Macedo, E. M. C. Consumo de suplementos a base de proteína e o conhecimento sobre alimentos proteicos por praticantes de musculação. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 7.Núm. 40.2013.

Buckley, J.D.; e colaboradores. Supplementation with a whey protein hydrolysate enhances recovery of muscle force-generating capacity following eccentric exercise.Journal of Science and Medicine in Sport. Vol. 13.Núm. 1.p. 178-181.2010.

Cava, T.A.; e colaboradores. Consumo excessivo de suplementos nutricionais entre profissionais atuantes em academias de ginástica de Pelotas, Rio Grande do Sul, 2012.Epidemiologia e Serviços de Saúde. Vol. 26.p. 99-108.2017.

Costa, T. M. R. L.; Borba, V.Z.C. Suplementos Nutricionais. Revista Médica da UFPR. Vol. 2.Núm. 3.p. 123-133.2015.

Crozeta, C.; Oliveira, G.K. Análise do perfil alimentar de mulheres com sobrepeso, praticantes de treinamento de força em academias de Curitiba-PR. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 3. Núm. 17.p. 7.2009.

Devries, M. C.; Phillips, S. M. Supplemental protein in support of muscle mass and health: advantage whey. Journal of food science. Vol. 80.Núm. S1.p. A8-A15.2015.

Fayh, A.P.T.; e colaboradores. Consumo de suplementos nutricionais por frequentadores de academias da cidade de Porto Alegre. Rev Bras Ciênc Esporte. Vol. 35.Núm. 1.p. 27-37.2013.

Froiland, K.; e colaboradores. Nutritional supplement use among college athletes and their sources of information. International journal of sport nutrition and exercise metabolism. Vol. 14.Núm. 1.p.104-120. 2004.

Kleiner, S.M. Nutrição para o treinamento da força. 4ªedição.Manole.2016.

Mahan, L.; Kathleen,L.; Raymond, J. Krause: Alimentos, nutrição e dietoterapia. 14ªedição.Rio de Janeiro. Elsevier.2018.

Marangon, A. F. C.; Melo, R. A. Consumo de proteínas e ganho de massa muscular. Universitas: Ciências da Saúde. Vol. 2.Núm. 2.p. 297-306.2008.

Menon, D.; Santos, J.S. Consumo de proteína por praticantes de musculação que objetivam hipertrofia muscular. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 18.Núm. 1.p. 8-12.2012.

Molinero, O.; Márquez, S. Use of nutritional supplements in sports: risks, knowledge, and behavioural-related factors. Nutrición Hospitalaria. Vol. 24.Núm. 2.p. 128-134.2009.

Oliveira, E. R. M.; Torres, Z. M. C.; Silva Vieira, R. C. Importância dada aos nutricionistas na prática do exercício físico pelos praticantes de musculação em academias de Maceió-AL. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 2. Núm. 11. 2012.

Pena, J. C. O.; Macedo, L. B. Existe associação entre doenças venosas e nível de atividade física em jovens?. Fisioterapia em Movimento. Vol. 24.Núm. 1.2017.

Pereira, J. M. O.; Cabral, P. Avaliação dos conhecimentos básicos sobre nutrição de praticantes de musculação em uma academia da cidade de Recife. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 1.Núm. 1.p. 5.2007.

Piaia, C.C.; Rocha, F.Y.; Vale, G D.B.F.G. Nutrição no exercício físico e controle de peso corporal. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 1.Núm. 4.2007.

Rossi, L.; Tirapegui, J. Exercise dependence and its relationship with supplementation at gyms in Brazil. Nutrición Hospitalaria. Vol. 33. Núm. 2.p. 431-436.2016.

Santos, A.V.; Farias, F.O. Consumo de suplementos nutricionais por praticantes de atividades físicas em duas academias de Salvador-BA. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol.11. Núm. 64.p. 454-461.2017.

Terra, N.L. Capacitando o cuidador de idosos. Porto Alegre. Edipucrs.2017.

Tipton, K.D. Dietary strategies to attenuate muscle loss during recovery from injury. In Nutritional Coaching Strategy to Modulate Training Efficiency. Karger Publishers.2013. p. 51-61.

Trog, S. D.; Teixeira, E. Uso de suplementação alimentar com proteínas e aminoácidos por praticantes de musculação do município de Irati-PR. Cinergis. Vol. 10.Núm. 1.2009.

Viebig, R. F.; Nacif, M. A.L. Nutrição aplicada à atividade física e ao esporte. In Silva, S.M.C.S.2007.

Zambão, J. E.; Rocco, C. S.; Von Der Heyde, M. E. D. Relação entre a suplementação de proteína do soro do leite e hipertrofia muscular: uma revisão. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 9.Núm. 50.p. 179-192.2015.

Published
2021-07-17
How to Cite
Lessa, B. S. B., Ribeiro, A. C. L., Lima, M. F. S. de, & Oliveira, G. S. de. (2021). Evaluation of consumption of protein supplementation in sportsman with a focus on hypertrophy. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 14(88), 445-453. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/1726
Section
Scientific Articles - Original