Knowledge of the nutritional characteristics of supplements by shop sellers related to sportive nutrition in the great Vitoria-ES

  • Vânia Colar Católica de Vitória Centro Universitário, Vitória-ES, Brasil
  • Mí­rian Patrí­cia Castro Pereira Paixão Católica de Vitória Centro Universitário, Vitória-ES, Brasil
Keywords: Knowledge, Sellers, Nutritional supplements

Abstract

The easy access and ample number of sports products available in the market are factors that deserve prudence. The study aimed to verify the knowledge of nutritional characteristics of supplements by store sellers related to sports nutrition in the great Vitória / ES. This is a quantitative, descriptive study with primary cross-sectional data collection. A semi-structured questionnaire adapted with closed and open questions was used in two municipalities of the greater Vitória-ES. We dealt with sex, age, schooling, time with sales, the main prescribers of supplements, target audience, the most sold supplements with their indications, contraindications and side effects. A total of 31 individuals participated, being 70.97% (n = 22) males and 29.03% (n = 9) females. With mean age of 32.13 years (SD ± 6.73 years), mean service time was 5.92 years (SD ± 4.49 years). The main prescribing of nutritional supplements was the physical activity practitioner (38.71%) (n = 12), followed by the physical educator (35.48%) (n = 11), the nutritionist 16,13% (n = 5) 9.68% (n = 3). The mean percentage of correct answers in the indications of supplements mentioned above was 75.00% (SD ± 23.27%) and in the contraindications and / or side effects was 50.00% (SD ± 30.78%). The best-selling supplements were: Whey Protein with 25.20%, BCAA with 24.39%, Creatine with 15.45% and Thermogenics with 13.01%. It was observed that sports supplements sellers do not have adequate knowledge of the nutritional characteristics of sports supplements sold in the establishments visited.

Author Biographies

Vânia Colar, Católica de Vitória Centro Universitário, Vitória-ES, Brasil

Fisioterapeuta e Academica de Nutricão da Católica de Vitória Centro Universitário.

Mí­rian Patrí­cia Castro Pereira Paixão, Católica de Vitória Centro Universitário, Vitória-ES, Brasil

Docente da Católica de Vitória Centro Universitário.

References

-Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Secretaria da Vigilância Sanitária Resolução n. 18, de 30 de abril de 1999. Aprova o Regulamento Técnico que estabelece as Diretrizes Básicas para Análise e Comprovação de Propriedades Funcionais e ou de Saúde Alegadas em Rotulagem de Alimentos. Brasília, 1999.

-Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Secretaria da Vigilância Sanitária. Portaria n. 32 de 13 de janeiro de 1998. Aprova o regulamento técnico para suplementos vitamínicos e ou de minerais. Brasília,1998.

-Almeida, C.; Radke, T. L.; Liberali, R.; Navarro, F. Avaliação do conhecimento sobre nutrição esportiva, uso e indicação de suplementos alimentares por educadores físicos nas academias de Passo Fundo-RS. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 3. Num. 15. 2012. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/120/118>

-Anjo, D. F. C. Alimentos funcionais em angiologia e cirurgia vascular. Jornal Vascular Brasileiro. Vol. 3. Num. 2. 2004. p. 145-154.

-Aprigio, B. T. Gerações no mercado de trabalho: geração Y. Revista de Administração do UNISAL, Vol. 3. Num. 3. 2013.

-Aragon, A. A.; Schoenfeld, B. J.; Wildman, R.; Kleiner, S.; VanDusseldorp, T.; Taylor, L.; Earnest, C. P.; Arciero, P. J.; Wilborn, C.; Kalman, D. S.; Stout, J. R.; Willoughby, B. C.; Arent, S. M.; Bannock, L.; Smith-Ryan, A. E.; Antonio, J. International society of sports nutrition position stand: diets and body composition. Journal of the International Society of Sports Nutrition. Vol. 14.Num. 16. 2017. p. 1-19.

-Araújo, A. C. M.; Soares, Y. N. G. Perfil de utilização de repositores protéicos nas academias de Belém, Pará. Revista de Nutrição. Vol. 12. Num. 1. 1999. p. 65-80.

-Bauer, J.; Biolo, G.; Cederholm, T.; Cesari, M.; Cruz-Jentoft, A. J.; Morley, J. E.; Phillips, S.; Sieber, C.; Stehle, P.; Teta, D.; Visvanathan, R.; Volpi, E.; Boirie, Y. Evidence-based recommendations for optimal dietary protein intake in older people: a position paper from the PROT-AGE Study Group. Journal of the american Medical Directors association. Vol. 14. Num. 8. 2013. p. 542-559.

-CFN, Conselho Federal de Nutrição. Resolução, CFN nº. 380/2005. Dispõe sobre a definição das áreas de atuação do nutricionista e suas atribuições, estabelece parâmetros numéricos de referência, por área de atuação, e dá outras providências. 2005. Disponível em:<http://www.cfn.org.br/novosite/pdf/res/2005/res380.pdf> Acesso em: 25/03/2018.

-Domingues, S. F.; Marins, J. C. B. Utilização de recursos ergogênicos e suplementos alimentares por praticantes de musculação em Belo Horizonte-MG. Fitness & performance jornal. Vol. 6. Num. 4. 2007.

-Fayh, A. P. T., Silva, C. V. D., Jesus, F. R. D. D.; Costa, G. K. Consumo de suplementos nutricionais por frequentadores de academias da cidade de Porto Alegre. Rev Bras Ciênc Esporte. Vol. 35. Num. 1. 2013. p. 27-37.

-Gomes, R. M.; Triani, F. S.; Silva, C. A. F. Conhecimento nutricional de praticantes de treinamento de força. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva, Vol. 11. Num. 65. 2017. p. 610-617. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/869>

-Hernandez, A. J.; Nahas, R. M. Modificações dietéticas, reposição hídrica, suplementos alimentares e drogas: comprovação de ação ergogênica e potenciais riscos para a saúde. Rev. bras. med. Esporte. Vol. 15. Num. 3. Supl. 2009. p. 3-12.

-Hirschbruch, M.D. Consumo de suplementos por jovens frequentadores de academias de ginástica em São Paulo. Tese de doutorado. São Paulo. Universidade Federal de São Paulo. 2003.

-Jäger, R.; Kerksick, C. M.; Campbell, B. I. , Cribb, P.J.; Wells, S. D.; Skwiat, T. M.; Purpura, M.; Ziegenfuss, T. N.; Ferrando, A. A.; Arent, S. M.; Smith-Ryan, A. E.; Stout, J. R.; Arciero, P. J.; Ormsbee, M. J.; Taylor, L. W., Wilborn, C. D.; Kalman, D. S.; Kreider, R. B.; Willoughby, D. S.; Hoffman, J. R.; Krzykowski, J. L.; Antonio, J. International society of sports nutrition position stand: protein and exercise. Journal of the International Society of Sports Nutrition, Vol. 14. Num. 20. 2017.

-Linhares, T. C.; Lima, R. M. Prevalência do uso de suplementos alimentares por praticantes de musculação nas academias de Campos dos Goytacazes-RJ, Brasil. Vértices. Vol. 8. Num. 1. 2010. p. 101-122.

-Marquezi, M. L.; Costa, A. S. Implicações do jejum e restrição de carboidratos sobre a oxidação de substratos. Revista Mackenzie de Educação Física e Esporte, Vol. 7. Num.1. 2009.

-Monteiro, R. C. M.; Mota, D. C. D. S.; Ferreira, A. L.; Moreira, T. D. N. A.; Silva, F. D. K. B.; Nascimento, G. M. V.; Revoredo, C. M. S.; Barros, A. Q. S.; Silva, D. R. R.; Holanda, A. O. N. Avaliação do nível de conhecimento nutricional de praticantes de exercício físico de academias do distrito de Belém. Revista Eletrônica Acervo Saúde, Vol. 5. 2017. p. 203-209.

-Moraes, T. Projeto garante nutricionista em estabelecimentos que comercializam suplementos. Paraíba radio blog.com. 2018. Disponível em: <http://www.paraibaradioblog.com/2018/03/22/projeto-garante-nutricionista-em estabelecimentos-que-comercializam-suplementos/>. Acesso em: 5/04/2018.

-Moreira, F. P.; Rodrigues, K. L. Conhecimento nutricional e suplementação alimentar por praticantes de exercícios físicos. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 20. Num. 5. 2014. p. 370-373.

-Pedrosa, R. G.; Donato Junior, J.; Tirapegui, J. Dieta rica em proteína na redução do peso corporal. Revista de Nutrição, Campinas. Vol. 22. Num. 1. 2009. p. 105-111.

-Reis, C.; Mello, N. A.; Confortin, F. G. Conhecimento nutricional de usuários e não usuários de suplementos alimentares em academias de uma cidade do este de Santa Catarina. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 6. Num. 34. 2012.Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/301>

-Rocha, L. P.; Pereira, M. V. L. Consumo de suplementos nutricionais por praticantes de exercícios físicos em academias. Rev. nutr, Vol. 11. Num. 1. 1998. p. 76-82.

-Sociedade Brasileira de Medicina do Esporte. Modificações dietéticas, reposição hídrica, suplementos alimentares e drogas: comprovação de ação ergogênica e potenciais riscos para a saúde. Rev Bras Med Esporte. Vol. 9. Num. 2. 2003. p. 43-56.

-Sousa, M.; Teixeira, V. H.; Graça, P. Nutrição no desporto Sports Nutrition.Programa Nacional para a Promoção da Alimentação Saudável Direção-Geral da Saúde. Lisboa, Portugal, 2016.

-Toulson, M. I. Suplementos nutricionais: histórico, classificação, legislação e uso em ambiente esportivo. Nutrição e esporte. 2009.

-Zeisel, S. H. Is there a metabolic basis for dietary supplementation? The American journal of clinical nutrition. Vol. 72. Num. 2. 2000. p. 507-511.

Published
2018-12-18
How to Cite
Colar, V., & Castro Pereira Paixão, M. P. (2018). Knowledge of the nutritional characteristics of supplements by shop sellers related to sportive nutrition in the great Vitoria-ES. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 12(75), 893-904. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/1165
Section
Scientific Articles - Original