Labeling of whey protein supplements available in the Brazilian market: analysis according to current legislation

  • Rafaela S Caron-Lienert Pontifí­cia Universidade Católica do Rio Grande do Sul. Escola de Ciências da Saúde e da Vida, Porto Alegre/RS/Brasil
  • Milena Miranda Bittencourt Pontifí­cia Universidade Católica do Rio Grande do Sul. Escola de Ciências da Saúde e da Vida, Porto Alegre/RS/Brasil
  • Marcelli Cardoso Gomes Pontifí­cia Universidade Católica do Rio Grande do Sul. Escola de Ciências da Saúde e da Vida, Porto Alegre/RS/Brasil
  • Giuseppe Potrick Stefani Pontifí­cia Universidade Católica do Rio Grande do Sul. Escola de Ciências da Saúde e da Vida, Porto Alegre/RS/Brasil
Keywords: Nutritional Supplements, Whey, Nutritional Labeling

Abstract

Athletes, physically active people, and even those with chronic diseases, are increasingly looking for protein dietary supplements to get muscle mass growth. This study aims to verify the energy density, carbohydrates, proteins, sodium and essential amino acids in whey protein product labels available in physical and virtual stores of Brazilian market, qualitatively and quantitatively. This is a descriptive observational study: aminogram values were analyzed according to current Normative Instruction. We examined 75 labels of whey protein products with values. of macronutrients on labels. It was possible to quantify the total manufacturers with values within the recommended by the legislation. The data obtained are relevant to the population for choosing the products to be consumed. The results show that the communication on labels does not reach the minimum recommendation required by the legislation. Food supplements nutritional information must be simple and clear, enabling a better analysis of products quality, assisting health professionals and general public in their choices.

References

-Bosquesi, R.; Camisa, J.; Santos, F. Avaliação dos teores de proteínas e lipídios em barras protéicas. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 10. Núm. 55. 2016. p. 24-30.

-Cardoso, R. P. Q.; Vargas, S. V. S.; Lopes, W. C. Consumo de suplementos alimentares dos praticantes de atividade física em academias. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São paulo. Vol. 11. Núm. 65. 2017. p. 584-592.

-Crivelin, V. X.; Chaves, R. R. S.; Pacheco, M. T. B.; Capitani, C. D. Suplementos alimentares: perfil do consumidor e composição química. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 12. Núm. 69. 2018. p. 30-36.

-Farias, C. S.; Stefani, G. P.; Schneider, C. D.; Lando, V. R. Análise de concentração de proteínas em diferentes tipos de suplementos proteicos nacionais. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 13. Núm. 81. 2019. p. 705-712.

-Leitzke, P. S. O.; Zimmermann, S. F.; Canci, B. T.; Alves, M. K. Whey protein como alternativa de suplemento proteico para indivíduos intolerantes à lactose. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 11. Núm. 67. 2018. p. 851-855.

-Matos, C. H.; Paulo, A. C. L.; Carvalho, S. F. S.; Imianovsky, I.; Imianowsky, V.; Barretta, C.; Grillo, L. P. Percepção da importância e adesão ao tratamento dietético de pacientes com doença inflamatória intestinal. Demetra. Vol. 11. Núm. 2. 2016. p. 459-472.

-Peral, J. A. R.; Josa, M. S. G. Suplementos proteicos en el tratamiento y prevención de la sarcopenia en ancianos. Revisión sistemática. Gerokomos. Vol. 30. Núm. 1. 2019. p. 23-27.

-Rodrigues, M. S.; Júnior, A. L. R. C. Avaliação da rotulagem de suplementos proteicos comercializados em lojas especializadas em São Luís-MA. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 11. Núm. 64. 2017. p. 420-427.

-Saudades, J. O.; Kirsten, V. R.; Oliveira, V. R. Consumo de proteína do soro do leite entre estudantes universitários de Porto Alegre-RS. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 23. Núm. 4. 2017. p. 289-293.

-Scarlato, R. C.; Miranda, N. G. M.; Costa, R. S.; Simões, K. M. A.; Vidal, I. K. S.; Rego, E. C. P. Determinação do teor de proteínas e carboidratos totais em suplementos tipo Whey Protein. Rev Inst Adolfo Lutz. Vol. 75. p. 1701. 2016. p. 1-7.

-Silva, L. V.; Souza, S. V. C. Qualidade de suplementos proteicos: avaliação da composição e rotulagem. Rev Inst Adolfo Lutz. Vol. 75. p. 1703. 2016. p. 1-17.

-Vasconcelo, Q. D. J. S.; Bachur, T. P. R.; Aragão, G. F. Whey protein: composição, usos e benefícios - uma revisão narrativa. European Journal of Physical Education and Sport Science. Vol. 4. Núm. 1. 2018. p. 1-11.

Published
2021-10-22
How to Cite
Caron-Lienert, R. S., Bittencourt, M. M., Gomes, M. C., & Stefani, G. P. (2021). Labeling of whey protein supplements available in the Brazilian market: analysis according to current legislation. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 15(93), 248-254. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/1677
Section
Scientific Articles - Original