Profile of consumption of dietary supplements in strength training practitioners in the city of Nova Esperança do Sul
Abstract
The great demand for gyms these days is related to the change in appearance of most strength training practitioners, having as one of the main objectives the increase of muscle mass. This study aimed to analyze the consumption of dietary supplements in strength training practitioners in the city of Nova Esperança do Sul. The study was carried out with 37 practitioners of strength training (mean age 27.7 ± 6.1 years) who have already used or are using at least one food supplement who practice strength training. The questionnaire was applied regarding identification, practice of strength training and consumption of supplements. It was observed that 86.49% opted for the use of Whey Protein, 81.08% opted for creatine, 54.05 opted for vitamins. Regarding who indicated food supplements, they demonstrate that physical education teachers and nutritionists are the ones who most indicate and prescribe food supplements and 35.14% did not receive an indication for the use of food supplements. Regarding the consumption of food supplements by practitioners of strength training in the city of Nova Esperança do Sul, it is observed that the vast majority consume food supplements based on proteins and amino acids. Amino acids, on the other hand, favor those practitioners, who practice high-intensity activity, since their ergogenic effect offers a series of effects to improve physical performance.
References
-Baldissera, L.; Machado, D.L.; Alves, L.G.; Faleiro, D.; Zawadzki, P. Benefícios percebidos por praticantes de musculação para a saúde, estilo de vida e qualidade de vida. Unoesc & Ciência-ACBS. Vol. 8. Num. 2. 2017. p. 117-124.
-Barros, A.J.S.; Pinheiro, M.T.C.; Rodrigues, V.D. Conhecimentos acerca da alimentação saudável e consumo de suplementos alimentares por praticantes de atividade física em academias. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 11. Num. 63. 2017. p. 301-311.
-Benetti, F.; Chagas, B.C. Avaliação do consumo de suplementos alimentares por praticantes de musculação das academias do município de Tenente Portela-RS. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 11. Num. 63. 2017. p. 363-374.
-Ferreira, D.M.A.; Oliveira, J.L.; Mângia, F.C.; Furtado, E.T.F.; Abreu, W.C. Consumo de suplementos por praticantes de musculação: em busca da saúde ou do corpo perfeito? Lecturas: Educación Física y Deportes. Buenos Aires. Vol. 25. Num. 266. 2020.
-Gaya, A.; Garlipp, D.C.; Silva, M.F.; Moreira, R.B. Ciência do Movimento Humano: introdução à metodologia da pesquisa. Porto Alegre. Artmed. 2008.
-Gomes, R.M.; Triani, F.D.; Silva, C.F. Conhecimento nutricional de praticantes de treinamento de força. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 11. Num. 65. 2017. p. 610-617.
-Iwata, J.S. Suplementação de whey protein, bcaa e creatina para o aumento da massa muscular em praticantes de treino de força. Monografia de Especialização. Educação em Saúde. Recife. 2019.
-Lima, C.C.; Nascimento, S.P.; Macêdo, É.M.C. Avaliação do consumo alimentar no pré-treino em praticantes de musculação. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 7. Num. 37. 2013. p. 13-18.
-Lima, L.M.; Lima, A.S.; Braggion, G.F. Avaliação do consumo alimentar de praticantes de musculação. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 9. Num. 50. 2015. p.103-110.
-Morais, A.C.L.; Silva, L.L.M.; Macêdo, É.M.C. Avaliação do consumo de carboidratos e proteínas no pós-treino em praticantes de musculação. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 8. Num. 46. 2014. p. 247-253.
-Moreira, F.P.; Rodrigues, K.L. Conhecimento nutricional e suplementação alimentar por praticantes de exercícios físicos. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. São Paulo. Vol. 20. Num. 5. 2014. p. 370-373.
-Pellegrini, A.R.; Corrêa, F.S.N.; Barbosa, M.R. Consumo de suplementos nutricionais por praticantes de musculação da cidade de são carlos-sp. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 11. Num. 61. 2017. p. 59-73.
-Reis, E.L.; Camargos, G.L.; Oliveira, R.A.R.; Domingues, S.F. Utilização de recursos ergogênicos e suplementos alimentares por praticantes de musculação em academias. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 11. Num. 62. 2017. p. 219-231.
-Silva, C.C.; Silva, R.P.P. Consumo de suplementos alimentares por adultos praticantes de musculação em academias no interior de Pernambuco. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 12. Num. 73. 2018. p. 617-627.
-Silva, M.L.; Teixeira, L.J.M.; Lima, J.S. Consumo de suplementos alimentares por praticantes de atividade física em academias de ginástica em cuité, paraíba. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 11. Num. 65. 2017. p. 644-653.
Copyright (c) 2023 Marcelo Marques Minosso, Marcos Franken

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License BY-NC which allows the sharing of the work with acknowledgment of the authorship of the work and initial publication in this journal.
- Authors are authorized to enter into additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
- Authors are allowed and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can bring about productive change as well as increase impact and impact. citation of published work (See The Effect of Free Access).