Knowledge level and nutritional intake of triathlon athletes from a sports consulting company in the city of Ponta Grossa - Paraná

  • Ana Luísa Kulcheski Graduanda em nutrição pela Unicesumar, Ponta Grossa, Paraná, Brasil.
  • Gabriela Soardi Nogueira Godo Graduanda em nutrição pela Unicesumar, Ponta Grossa, Paraná, Brasil.
  • Josiane de Oliveira Almeida Docente da Unicesumar, Ponta Grossa, Paraná, Brasil.
Keywords: Nutrition in sports, Race, Swimming, Cycling

Abstract

Triathlon is a sport that combines swimming, cycling, and running, and requires not only physical fitness but also proper nutrition to achieve performance. The lack of nutritional strategies represents a significant challenge for athletes, as it influences their performance. This study aims to evaluate the knowledge and nutritional intake of triathletes from a sports consultancy in the city of Ponta Grossa, seeking to understand how nutrition can directly influence athletes' performance. A descriptive and quantitative-qualitative field research was conducted, using a Google Forms questionnaire to evaluate the nutritional status of each athlete. The questionnaire was sent to 50 athletes from the training program, and 27 chose to participate. Data collection occurred from May 23, 2024, to June 30, 2024. Upon completion, the data was analyzed and reviewed, revealing that 70.4% were men and 29.6% were women, with ages ranging from 18 to 55 years. It was also found that 40.7% of athletes do not have nutritional guidance, negatively impacting their sports performance. In addition to data collection, a Food and Nutrition Education (FNE) approach was conducted to promote knowledge about diet and sports, aiming to raise awareness of the importance of nutrition in sports. The results indicate the need for greater awareness of the importance of nutrition for athletes. The study hopes to contribute to a better understanding and appreciation of nutritional strategies in triathlon and sports in general.

References

-Benneman, G.D.; Zavadski, F. Schiessel D. L.; Cavagnari, M.A.V. Estratégias de Alimentação, Hidratação e Suplementação, em período de Treinamento e Competição de Triatletas no Ironman 140.6 e 70.3 Brasil. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 12. Num. 70. 2018. p. 160-169. Disponível em: https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/994

-Biesek, S; Alves, L.A.; Guerra, I. Estratégias de nutrição e suplementação no esporte. São Paulo. Manole. 2015. p. 460.

-Carvalho, T.; Mara, L.S. Hidratação e Nutrição no Esporte. Revista Brasileira de Medicina no Esporte. Vol. 16. Num. 2. 2010. p. 144-148.

-Cruz, L.M.C.; Chaves, A.D.; Ferreira, L.K.; Neves, C.M.; Meireles, J.F.F.; Ferreira, M.E.C. Perfil sociodemográfico, socioeconômico e motivacional de triatletas brasileiros. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 30. Num. 4. 2024. p. 1-5.

-Oliveira, K.C. A importância da hidratação no esporte de alto rendimento: uma revisão da literatura. TCC. FEFF-AM. Manaus. 2023. Disponível em: https://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6780

-Campos, R.E.; Rocha, J.M.L.S.V.; Miranda, L.P.A.; Souza, C.S.H.; Oliveira, R.B.S. Avaliação nutricional de corredores de uma cidade do sul de Minas Gerais. Revista Científica Multidisciplinar. Vol. 5. Num. 6. 2024. p. 1-16.

-Comitê Olímpico do Brasil. Triatlo. História. Rio de Janeiro.2024. Disponível em: https://www.cob.org.br/time-brasil/esportes/1-triatlo

-Jimenez-Alfageme, R.; Ávarez, j.; Garbisu-Hualde, A.; Romero-García, D.; Giménez-Monzó, D.; Sospedra, I.; Ausó, E.; Martínez-Sanz, J. M. Are the Dietary–Nutritional Recommendations Met? Analysis of Intake in Endurance. Nutrients. Vol. 16. Num. 2. 2024. p. 1-11.

-Macedo, M.G.; Ferreira, J.C.S. Os riscos para a saúde associados ao consumo de suplemento alimentar sem orientação nutricional. Research, Society and Development. Vol. 10. Num. 3. 2021. p. 1-9.

-Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução da Diretoria Colegiada - RDC Nº 18, de 27 de abril de 2010. Dispõe sobre alimentos para atletas. Diário Oficial União. 2010. Disponível em: https://bvsms.saude.gov.br/bvs/saudelegis/anvisa/2010/res0018_27_04_2010.html

-Mota, H.R.S. Perfil nutricional de praticantes de triatlo: uma revisão sistemática. TCC. UFAM-AM. Manaus. 2021. Disponível em: https://riu.ufam.edu. br/handle/prefix/6424

-Negretti, M. Nutrição, Exercício físico e desempenho: recomendações nutricionais para uma prática saudável. TCC. UNESP-SP. Bauru. 2022. Disponível em: https://repositorio.unesp.br/items/db45 accd-02f6-42c4-b98b-239ab2a160cf

-Pignata, B.; Neto, L.V.S.; Valim, M.L.A.; Júnior, O.A. Comportamento alimentar de triatletas amadores de sprint triathlon. Revista Brasileira de Prescrição e Fisiologia do Exercício. São Paulo. Vol. 14. Num. 93. 2020a. p. 835-842. Disponível em: https://www.rbpfex.com.br/ index.php/rbpfex/article/view/2256

-Pignata, B.; Neto, L.V.S.; Valim, M.L.A.; Júnior, O.A. Nutrição esportiva em atletas de triathlon sob o consumo alimentar e gasto energético. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 14. Num. 88. 2020b. p. 427-436. Diponível em: https://www.rbne.com.br/index. php/rbne/article/view/1716

-Santos, C.N.; Denadai, L.K.V.; Cruz, M.F.A. A importância do carboidrato para desempenho esportivo em atletas de corrida: uma revisão integrativa de literatura. Research, Society and Development. Vol. 12. Num. 6. 2023. p. 1-15.

-Schulz, G.C. A importância da alimentação saudável na prática do triathlon. TCC. UNIC-MT. Rondonópolis. 2022. Disponível em: https://repositorio.pgss cogna.com.br/handle/123456789/56759

-Santos, S. Consumo de carboidratos de diferentes índices glicêmicos antes da atividade física e seu impacto no treinamento resistido: uma revisão integrativa. UFPE- PE. Recife. 2024. Disponível em:

https://repositorio.ufpe.br/handle/123456789/55904

-Soares, W.D.; Silva, S.H.S; Souza, A.A.D. Efeitos deletérios de estratégias nutricionais utilizadas para perda de peso rápida em atletas de artes marciais no período pré-competitivo. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 18. Num. 108. 2024. p. 67-75. Disponível em:

https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/2263/1404

Published
2025-07-27
How to Cite
Kulcheski, A. L., Godo , G. S. N., & Almeida, J. de O. (2025). Knowledge level and nutritional intake of triathlon athletes from a sports consulting company in the city of Ponta Grossa - Paraná. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 19(116), 281-290. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/2442
Section
Scientific Articles - Original