Nutritional status and body evaluation of futsal professional athletes from the city of Moita Bonita-SE

  • Heriberto Alves Anjos Universidade Tiradentes; Universidade Gama Filho (pós-graduação)
  • Francisco Navarro Instituto Brasileiro de Pesquisa e Ensino em Fisiologia do Exercí­cio (IBPEFEX)
  • Hugo José Xavier Santos Curso de Nutrição da Universidade Tiradentes - Aracaju-SE
  • Tays Areide Dos Santos Andrade Curso de Nutrição da Universidade Tiradentes - Aracaju-SE
Keywords: Futsal, Anthropometry, Nutrition

Abstract

The body assessment is a strategy to analyze the nutritional status and to enable better training prescription. Futsal is an intensive sport which requires high energy expenditure, supplied by a balanced diet in calories and nutrients. This study aimed to evaluate the nutritional status and body composition of soccer players in Moita Bonita, State of Sergipe, through anthropometric data collected. The studied group is composed of 11 athletes, evaluated in the period between competitions. The ages of all males range between 19 and 39 years. Nutritional status was determined according to body mass index, and to obtain body composition skinfolds, collected in triceps, biceps, sub-scapular and supra-iliac, and waist circumference were used. When the body mass index was measured, the results demonstrated that 72 % of the studied athletes were above the normal range. As regards the waist circumference results, the vast majority -72 %, had normal parameters, regarding the percentage of fat, the average score of the athletes analyzed (20 %) was above the standards described in the literature for this group. In conclusion, nutritional status and body composition of studied athletes are above the established standards. Thus, this accentuates the importance of a diet plan suited to the sport that meets the specific needs of each player.

Author Biography

Heriberto Alves Anjos, Universidade Tiradentes; Universidade Gama Filho (pós-graduação)

Biólogo pela Universidade Federal de Sergipe; Mestre em Biotecnologia pela Univesidade Federal de Sergipe; Especialista em Nutrição Esportiva pela Universidade Gama Filho; Graduando em Nutrição pela Universidade Tiradentes. 

References

-Brouns, F. Nutrição para os desportos. 2ªedição. Rio de Janeiro. Guanabara. 2005.

-Duarte, A.C.G. Avaliação Nutricional: Aspectos clínicos e laboratoriais. São Paulo. Atheneu. 2007.

-Fonseca, P.H.S.; Marins, J.C.B.; Silva, A.T. Validação de equações antropométricas que estimam a densidade corporal em atletas profissionais de futebol. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 13. Núm. 3. 2007.

-Gomes, S.A.; Sotero, R.C.; Giovani, A. Avaliação da composição corporal e dos níveis de aptidão física de atletas de futsal classificados segundo a tipologia dos esquemas de gênero. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 17. Núm. 3. 2011.

-Guedes, D.P. Procedimentos clínicos utilizados para análise da composição corporal. Revista Brasileira de Cineantropometria e Desempenho Humano. Vol. 15. Núm. 1. 2013.

-Guerra, I.; Soares, E.A.; Burini, R.C. Aspectos nutricionais do futebol de competição. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol.7. Núm. 6. 2001.

-Lima, C.B.N.; Martins, M.E.F.; Liberali, R.; Navarro, F. Estado nutricional e composição corporal de jogadores de futebol profissional. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 3. Núm. 18. 2009.

-Oliveira, M.A.M.; Fagundes, R.L.M.; Moreira, E.A.M.; Trindade, E.B.S.M.; Carvalho, T. Relación de indicadores antropométricos com fatores de risco para enfermidade cardiovascular. Arquivos Brasileiros de Cardiologia. Vol. 94. Núm. 4. 2010.

-Panza, V. P.; Coelho, M.S.P.H.; Pietro, P.F.D.; Assis, M.A.A.; Vasconcelos, F.A.G. Consumo alimentar de atletas: reflexões sobre recomendações nutricionais, hábitos alimentares e métodos para avaliação do gasto e consumo energéticos. Revista de Nutrição. Vol. 20. Núm. 6. 2007.

-Pietro, L. Physical activity, body weight, and adiposity: an epidemiologic perspective. In exercise and Sport Sciences Reviews. Vol. 23. 1995.

-Prado, W.L.; Botero, J.P.; Guerra, R.L.F.; Rodrigues, C.L.; Cuvello, L.C.; Dâmaso, A.R. Perfil antropométrico e ingestão de macronutrientes em atletas profissionais de futebol, de acordo com suas posições. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 12. Núm. 2. 2006.

-Quintão, D.F.; Oliveira, G.C.; Silva, S.A.; Marins, J.C.B. Estudo nutricional e perfil alimentar de atletas de futsal de diferentes cidades do interior de Minas Gerais. Revista Brasileira de Futebol. Vol. 2. Núm. 1.2009.

-Schandler, N.; Navarro, F. Avaliação corporal e nutricional em jogadores de futebol. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 1. Núm.1. 2007.

Published
2014-06-19
How to Cite
Anjos, H. A., Navarro, F., Santos, H. J. X., & Andrade, T. A. D. S. (2014). Nutritional status and body evaluation of futsal professional athletes from the city of Moita Bonita-SE. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 8(45). Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/443
Section
Scientific Articles - Original

Most read articles by the same author(s)