Analysis of supplemental labels for athletes marketed in Blumenau-SC
Abstract
The use of dietary supplements by athletes and practitioners of physical activity has increased considerably in recent years. The label is considered the main means of communication between the manufacturer and the consumer and must contain all the necessary information in a comprehensible, true and accessible manner and must not contain images or expressions that deceive the consumer as to his functions. The present study aimed to evaluate, according to ANVISA's regulatory parameters in RDC nº 18/2010, the labels of supplements for athletes sold in specialized stores in Blumenau-SC that corresponded to the categories of protein, creatine or hydroelectrolytic supplements. The data collection was carried out in eight stores specialized in food supplements for athletes. 125 protein supplements, 23 creatine supplements and 6 hydroelectrolytic supplements were found and analyzed. Of the 154 supplements analyzed, 47% had some inadequacy according to the current legislation and 26% had three or more irregular items. The inadequacy index was higher in the category of creatine supplements, reaching 65% of the sample.The way in which the data are presented on the label in an irregular manner contributes to induce the consumer in the choice of product and evidences the lack of inspection and application of the standards according to ANVISA and the Code of Consumer Protection in the marketing of food supplements. In this way, there is a need for greater control and supervision of supplements marketed by the competent bodies, so that consumers can choose the product with safety and quality for their health.
References
-Alves, C.; Lima, R.V.B. Dietary supplement use by adolescents. Jornal de Pediatria. Rio de Janeiro. Vol. 85. Num. 4. 2009. p. 287-294.
-Araújo, S.R.B.; Navarro, A.C. Análise de rótulos de suplementos de creatina segundo a RDC nº 18/2010 comercializados na cidade de Natal-RN. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 9. Num. 48. 2015. p. 66-73. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/502>
-Borges, N.R.A.; Silva, P.P. Avaliação da rotulagem de suplementos proteicos comercializados na cidade de Goiânia-GO. TCC Bacharelado em Nutrição. Universidade Paulista. Goiás. 2011.
-Bosi, A. P.; Gazzola, G. S.; Agostini, M.; Loureiro, S.; Varela, Q. F. Análise da reposição hídrica com soluções isotônicas, hipotônicas ou hipertônicas em atletas. Caxias do Sul-Rio Grande do Sul. Maio de 2014. Disponível em: <http://ojs.fsg.br/index.php/pesquisaextensao/article/viewFile/853-855/1048>. Acesso em: 5/2017.
-Brasil. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Portaria nº 32, de 13 de janeiro de 1998. Regulamento Técnico para Suplementos Vitamínicos e ou de Minerais. Diário Oficial da República Federativa do Brasil. Brasília-DF. 15 janeiro de 1998.
-Brasil, Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC nº259, de 20 de setembro de 2002. Aprova o regulamento técnico sobre rotulagem de alimentos embalados. Diário Oficial da República Federativa do Brasil. Brasília-DF. 23 setembro 2002.
-Brasil, Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Regulamento Técnico sobre Alimentos para Atletas. Resolução RDC nº18, de 27 de abril de 2010. Dispõe sobre alimentos para atletas. Diário Oficial da República Federativa do Brasil. Brasília-DF, 28 abril. 2010.
-Chiaverini, L.C.T.; Oliveira, E.P. Avaliação do consumo de suplementos alimentares por praticantes de atividade física em academias de Botucatu-SP. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 7. Num. 38. 2013. p. 108-117. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/376>
-Domingues, S. F.; Marins, J. C. B. Utilização de recursos ergogênicos e suplementos alimentares por praticantes de musculação em Belo Horizonte-MG. Fit. Perf. J. Vol. 6. Num. 4. 2007. p. 218-226.
-Ferreira, A. C. D. Suplementos alimentares: adequabilidade à legislação e efeitos metabólicos em ratos. Dissertação de Mestrado em Ciências da Nutrição. Universidade Federal da Paraíba. João Pessoa. 2010.
-Firmino, I. C.; Tabai, K. C. Suplementos alimentares: averiguação da adequação da rotulagem frente à legislação brasileira vigente. Faz Ciência. Vol. 17. Num. 26. 2015. p. 96-116.
-Fontanele, M.L.S.; Luna, G. I. Regulamentação da Suplementação Nutricional no Brasil. Acta de Ciências e Saúde. Vol.1. Num 2. 2013.
-Freitas, H. R.; Bizarello, T. B.; Romano, U. S.; Santana, G. B. S.; Haubrich, R.; Castro; I. P. L. Avaliação da rotulagem e informação nutricional de suplementos proteicos importados no Brasil. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva.São Paulo.Vol.9. Num. 49. 2015. p. 14-24. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/489>
-Gabriels, G.; Lambert, M. Nutritional supplement products: does the label information influence purchasing decisions for the physically active? Nutrition Journal. Vol.12. Num.133. 2013.
-Hirschbruch, M. D.; Fisberg, M.; Mochizuki, L. Consumo de suplementos por jovens frequentadores de academias de ginástica em São Paulo. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 14. Num. 6. 2008.p. 539-543.
-Lombardi, A.N. Publicidade enganosa em rótulos de alimentos destinados a praticantes de atividade físicas. TCC de Especialista em Qualidade dos Alimentos. Universidade de Brasília. Brasília-DF. 2006.
-Mareth, B.L. Avaliação da rotulagem dos suplementos energéticos à base de carboidratos comercializados em Brasília. TCC em nutrição. Universidade de Brasília. Brasília-DF. 2015.
-Moreira, S. S. P.; Cardoso, F. T.; Souza, G. G.; Silva, E. B. Avaliação da adequação da rotulagem de suplementos esportivos. Corpus et Scientia. Rio de Janeiro. Vol. 9. Num. 2. 2013. p. 45-55.
-Santos, N.R. Rotulagem de suplementos hidroeletrolíticos para atletas. TCC em Nutrição. Universidade de Brasília.Brasília-DF. 2015.
-Santos, M.A.A.; Santos, R.P. Uso de suplementos alimentares como forma de melhorar a performance nos programas de atividade física em academias de ginástica. Revista paulista de Educação Física. São Paulo. Vol. 16. Num. 2. 2002. p. 174-185.
-Silva, A. S.; Lorenzo, N. D.; Santos, O. V. Comparação dos parâmetros de rotulagem e composição nutricional de barras proteicas. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 10. Num. 57. 2016. p. 350-360. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/649>
-Silva, D. N. Regulação de alimentos para atletas: Aspectos normativos e fiscalizatórios. 2016. 50p. TCC em Nutrição. Universidade Federal do Rio Grande do Norte.Natal-RN.2016.
-Souza, E.B.; e colaboradores. Análise dos rótulos de suplementos proteicos para atletas, segundo as normas brasileiras em vigência. Cadernos UniFOA. Volta Redonda. Num. 28. 2015. p. 69-74.
-Takemoto, E.; Farias, M. B. M.; Rodrigues, R. S. M. Suplementos de Creatina: conhecer para utilizar. Bol. Inst. Adolfo Lutz. Vol. 26(U): art. 18. p. 1-3. 2016.
-Wieczorkowski, D. Análise nutricional e de rotulagem em suplementos proteicos para atletas a base de soro do leite. TCC em Farmácia. Faculdade Assis Gurgacz. Cascavel-PR. 2015.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors retain the copyright and grant the journal the right of first publication, with work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License BY-NC which allows the sharing of the work with acknowledgment of the authorship of the work and initial publication in this journal.
- Authors are authorized to enter into additional contracts separately for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
- Authors are allowed and encouraged to post and distribute their work online (eg, in institutional repositories or on their personal page) at any point before or during the editorial process, as this can bring about productive change as well as increase impact and impact. citation of published work (See The Effect of Free Access).