Prevalence and factors related to the consumption of food supplements in academics of the physical education course

  • Daniel Murta Luz Instituto de Ciências da Saúde, Faculdades Unidas do Norte de Minas (FUNORTE), Montes Claros-MG, Brasil
  • Marcos Tadeu Neres Santos Instituto de Ciências da Saúde, Faculdades Unidas do Norte de Minas (FUNORTE), Montes Claros-MG, Brasil
  • Iara Veloso Almeida Faculdade de Saúde Ibituruna (FASI), Montes Claros-MG, Brasil
  • Éryka Jovânia Pereira Instituto de Ciências da Saúde, Faculdades Unidas do Norte de Minas (FUNORTE), Montes Claros-MG, Brasil. Faculdade de Saúde Ibituruna (FASI), Montes Claros-MG, Brasil
  • Sabrina Gonçalves Silva Pereira Instituto de Ciências da Saúde, Faculdades Unidas do Norte de Minas (FUNORTE), Montes Claros-MG, Brasil. Faculdade de Saúde Ibituruna (FASI), Montes Claros-MG, Brasil
  • Ronilson Ferreira Freitas Universidade Estadual de Montes Claros (Unimontes), Montes Claros-MG, Brasil
Keywords: Nutritional supplements, PE, Healthy eating, Physical activity

Abstract

Objective: To identify the prevalence and factors related to the consumption of dietary supplements in academic students of the Physical Education course. Materials and Methods: A research study was conducted in May 2018, with students of both sexes from the Physical Education course of a private institution in Montes Claros, MG. The questionnaire included descriptive and multiple choice questions that addressed sociodemographic aspects, life habits, knowledge about healthy eating, use of dietary supplements and level of physical activity. Results: The sample consisted of 179 individuals, aged between 22 and 35 years. It was also observed that there was a significant association between the use of dietary supplements with the variables: knowledge about healthy eating (p = 0.008), knowledge about supplements (p = 0.000), level of physical activity (p = 0.000), number of times per week that practice activity (p = 0.013) and the practice of more than one type of physical exercise (p = 0.001). Conclusion: It is concluded that the consumption of dietary supplements in physical education students is significant, and that there is an association between the use of dietary supplements with knowledge about healthy eating, knowledge about supplements, level of physical activity, number of times per week that practice physical activity and the practice of more than one type of physical exercise. In this sense, future studies are necessary to evaluate the consumption of these supplements. It is also recommended to develop interventions in order to guide these academics when to the conscious use of these supplements.

Author Biographies

Daniel Murta Luz, Instituto de Ciências da Saúde, Faculdades Unidas do Norte de Minas (FUNORTE), Montes Claros-MG, Brasil

Graduado em Educação Fí­sica pelo Instituto de Ciências da Saúde das Faculdades Unidas do Norte de Minas - ICS/FUNORTE.

Marcos Tadeu Neres Santos, Instituto de Ciências da Saúde, Faculdades Unidas do Norte de Minas (FUNORTE), Montes Claros-MG, Brasil

Graduado em Educação Fí­sica pelo Instituto de Ciências da Saúde das Faculdades Unidas do Norte de Minas - ICS/FUNORTE

Iara Veloso Almeida, Faculdade de Saúde Ibituruna (FASI), Montes Claros-MG, Brasil

Graduanda em Nutrição pela Faculdade de Saúde Ibituruna - FASI.

Éryka Jovânia Pereira, Instituto de Ciências da Saúde, Faculdades Unidas do Norte de Minas (FUNORTE), Montes Claros-MG, Brasil. Faculdade de Saúde Ibituruna (FASI), Montes Claros-MG, Brasil

Docente do Instituto de Ciências da Saúde das Faculdades Unidas do Norte de Minas - ICS/FUNORTE e da Faculdade de Saúde Ibituruna - FASI.

Sabrina Gonçalves Silva Pereira, Instituto de Ciências da Saúde, Faculdades Unidas do Norte de Minas (FUNORTE), Montes Claros-MG, Brasil. Faculdade de Saúde Ibituruna (FASI), Montes Claros-MG, Brasil

Docente do Instituto de Ciências da Saúde das Faculdades Unidas do Norte de Minas - ICS/FUNORTE e da Faculdade de Saúde Ibituruna - FASI.

Ronilson Ferreira Freitas, Universidade Estadual de Montes Claros (Unimontes), Montes Claros-MG, Brasil

Doutorando em Ciências da Saúde pela Universidade Estadual de Montes Claros - Unimontes. Docente das Faculdades Integradas do Norte de Minas - Funorte e da Faculdade de Saúde Ibituruna - FASI.

References

-Albuquerque, M. M. Avaliação do consumo de suplementos alimentares nas academias de Guará-DF. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva, São Paulo. Vol. 6. Num. 32. 2012. p. 112-117. 2012. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/286>

-Araújo, M. F.; Navarro, F. Consumo de suplementos nutricionais por alunos de uma academia de ginástica, Linhares, Espírito Santo. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 2. Num. 8. 2008. p. 46-54. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/53>

-Araújo, R. A.; Andreolo, J.; Silva, M.S. Utilização de suplemento alimentar e anabolizante por praticantes de musculação nas academias de Goiânia-GO. Rev. Bras. Ciên. e Mov. Brasília. Vol. 10.Num. 3. 2002. p. 13-18.

-Associação Brasileira de Nutrição (ASBRAN). Consumo de verduras e frutas pelo brasileiro. International Confederation of Dietetc Associations (IAO). Ministério da Saúde. 2015. Disponível em:<http://www.asbran.org.br/noticias.php?dsid=1309>. Acesso em: 05/07/2018.

-Barros, A. J. S.; Pinheiro, M. T. C.; Rodrigues, V. D. Conhecimentos acerca da alimentação saudável e consumo de suplementos alimentares por praticantes de atividade física em academias. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 11. Num. 63. 2017. p. 301-311. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/799>

-Bertulucci, K. N. B.; Schembri, T.; Pinheiro, A. M. M.; Navarro, A. C. Consumo de suplementos alimentares por praticantes de atividade física em academias de ginástica em São Paulo. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 4. Num. 20. 2010. 2010. p. 165-172. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/177>

-Brasil. Diário Oficial da República Federativa do Brasil. Regulamenta a profissão do nutricionista. Decreto Lei nº 8.234, de 17 de setembro de 1991. Brasília.1991. Disponível em:<http://www.camara.gov.br/sileg/integras/734474.pdf> Acesso em: 05/07/2018.

-Buss, P. M. Promoção da saúde e qualidade de vida. Ciência e Saúde Coletiva. Vol. 5. Num. 1. p.1 63-177. 2000.

-Carrilho, L. H. Benefícios da utilização de proteína do soro de leite Whey Protein. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 7. Num. 40. 2013. p. 195-203. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/393>

-Cava, T. A.; Madruga, S. W.; Teixeira, G. D. T.; Reichert, F. F.; Silva, M. G.; Rombaldi, A. J. Consumo excessivo de suplementos nutricionais entre profissionais atuantes em academias de ginástica de Pelotas, Rio Grande do Sul, 2012. Epidemiol. Serv. Saude, Brasília. Vol. 26. Num. 1. 2017. p. 99-108.

-Cozzolino, S. M. F.; Cominetti, C. Bases Bioquímicas e Fisiológicas da Nutrição. São Paulo. Manole. p. 154-160. 2013.

-Galati, P.C.; Giantaglia, A.P.F.; Toledo, G.C.G. Caracterização do Consumo de Suplementos Nutricionais e de Macronutrientes em Praticantes de Atividade Física em Academias de Ribeirão Preto-SP. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 11. Num. 62. 2017. p.150-159. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/746>

-Hirschbruch, M.D.; Fisberg, M.; Mochizuki, L. Consumo de Suplementos por Jovens Freqüentadores de Academias de Ginástica em São Paulo. Rev. Bras. Med. do Esporte. Vol. 14. Num. 6. 2008. p. 539-543.

-Jesus, S. B.; Filho, A. D. R.; Eliana Santini, E. Consumo alimentar e o uso de suplemento nutricional em atletas de um time de voleibol masculino. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 6. Num. 34. 2012. p. 310-314. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/311>

-Lima, M.A.M.; Silva, R.Q.; Satiro, A.F.; One, G.M.C. Azeite e seus Benefícios Simpósio Paraibano de Saúde: Tecnologia, Saúde e Meio Ambiente a Serviço da Vida. 2012. p. 149 a152.

-Melo, A. B.; Carvalho, E. M.; Sá, F. G. S.; Cordeiro, J. P.; Leopoldo, A. S.; Leopoldo, A. P. L. Nível de atividade física dos estudantes de graduação em Educação Física da Universidade Federal do Espírito Santo. Vitória-ES. J. Phys. Educ. Vol. 27. Num. 1. 2016. E. 2723.

-Mello, M.T.; Boscolo, R.A.; Esteves, A.M.; Tufik, S. O exercício físico e os aspectos psicobiologicos. Rev. Bras. Med. Esporte. Vol. 11. Num 3. 2005.

-Ministério da Saúde. Secretaria de atenção à saúde. Departamento de atenção Básica. Guia alimentar para a população brasileira. 2a edição. Brasília. 2014. Disponível em: <http://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/saude_brasil_2014_analise_situacao.pdf>. Acesso em: 04/07/2018.

-Nunes, L. H. L.; Gonçalves, A. Consumo e nível de conhecimento sobre recursos ergogênicos entre estudantes de educação física. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 11. Num. 67. 2017. p. 875-883. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/919>

-Oliveira, C. E.; Sandoval, T. C.; Silva, J. C. S.; Stulbach, T. E.; Frade, R. E. T. Avaliação do consumo alimentar antes da prática de atividade física de frequentadores de uma academia no município de São Paulo em diferentes modalidades. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 7. Num. 37. 2013. p. 57-67. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/372>

-Paiva, L. K. L. K.; Andrade, M. L. L.; Maia, M. M. O.; Junior, A. T. C.; Medeiros, H. J.; Knackfuss, M. I. Consumo de macronutrientes por usuários de academias de ginástica. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 7. Num. 37. 2013. p. 43-50. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/367>

-Pereira, J. M. O.; Cabral, P. Avaliação dos conhecimentos básicos sobre nutrição de praticantes de Musculação em uma academia da cidade de Recife. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 1. Num. 1. 2007. p. 40-47. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/5>

-Rezende, M. C.; Lima, T.A.; S, H. J. X. Avaliação do aporte nutricional de praticantes de atividade física em academias no município de Aracajú-SE. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 10. Num. 60. 2016. p. 660-665. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/716>

-Rocha, L. P.; Pereira, M. V. L. Consumo de suplementos nutricionais por praticantes de exercícios físicos em academias. Revista de Nutrição. Vol. 11. Num. 1. 1998. p. 76-82.

-Santos, E. A.; Pereira, F. B. Conhecimento sobre suplementos alimentares entre praticantes de exercício físico. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. São Paulo. Vol. 11. Num. 62. 2017. p. 134-140. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/743>

-Silva, G. S. F.; Bergamaschine, R.; Rosa, M.; Melo, C.; Miranda, R.; Filho, M. B. Avaliação do nível de atividade física de estudantes de graduação das áreas saúde/biológica. Rev. Bras. Med. Esporte. Vol. 13. Num. 1. 2007.

-Silva, R. P. Q. C.; Vargas, V. S.; Lopes, W. C. Consumo de suplementos alimentares por praticantes de atividade física em academias. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 11. Num. 65. 2017. p. 584-592. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/861>

-Szwarcwald, C. L.; Damacena, G. N. Amostras complexas em inquéritos populacionais: planejamento e implicações na análise estatística dos dados. Revista Brasileira de Epidemiologia. Vol. 11, Num. 1. 2008. p. 38-45.

-Villela, N. B.; Rocha, R. Manual básico para atendimento ambulatorial em nutrição. 2ªedição. Salvador. 2008. 120 p.

-Zambão, J. E.; Rocco, C. S.; Heyde, M. E. D. V. Relação entre a suplementação de proteína do soro do leite e hipertrofia muscular: uma revisão. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva, São Paulo. Vol. 9. Num. 50. 2015. p. 179-192. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/517>

-Zamin, T. V.; Schimanoski, V. M. Avaliação de hábitos alimentares saudáveis e uso de suplementos alimentares entre frequentadores de academias. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 4. Num. 23. 2010. p. 410-419. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/207>

-Zilch, M. C.; Soares, B. M.; Bennemann, G. D.; Sanches, F. L. F. Z.; Cavazzotto, T. G.; dos Santos, E. F. Análise da ingestão de proteínas e suplementação por praticantes de musculação nas academias centrais da cidade de Guarapuava-PR. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 6. Núm. 35. 2012. p. 381-388. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/338>

Published
2019-01-25
How to Cite
Luz, D. M., Neres Santos, M. T., Almeida, I. V., Pereira, Éryka J., Silva Pereira, S. G., & Freitas, R. F. (2019). Prevalence and factors related to the consumption of food supplements in academics of the physical education course. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 13(77), 62-73. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/1244
Section
Scientific Articles - Original