Analysis of protein concentration in different types of national protein supplements

  • Carolina Stacntz Farias Universidade Federal de Ciências da Saúde de Porto Alegre (UFCSPA), Porto Alegre-RS, Brasil.
  • Giuseppe Potrick Stefani Pontifí­cia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUC-RS), Porto Alegre-RS, Brasil.
  • Cláudia Dornelles Schneider Departamento de Nutrição, Universidade Federal de Ciências da Saúde de Porto Alegre (UFCSPA), Porto Alegre-RS, Brasil.
  • Vanusa Regina Lando Departamento de Farmacociências, Universidade Federal de Ciências da Saúde de Porto Alegre (UFCSPA), Porto Alegre-RS, Brasil.
Keywords: Nutritional Supplements, Nutritional Information, Chemical Analysis

Abstract

The consumption of nutritional supplements such as whey protein has been constantly increasing among athletes and physical exercise practitioners. It is extremely important for the consumer that the nutritional information contained in these labels are according to the requirements set in the current Brazilian legislation of ANVISA. The objective of this study was to determine the amount of protein of different national brands of whey protein, concentrated and isolated, as well as to compare the values obtained with the data presented in the labels of these supplements. The protein content of five samples of whey protein concentrate and five samples of isolated whey protein, obtained in the cities of Porto Alegre and Canoas were analyzed. The analyzes were performed in quadriplicate using the Kjeldahl semi-micro method. The results obtained were compared with the values expressed on the product labels, as recommended in the legislation. The 10 analyzed samples presented in the percentage analysis contains lower protein content in relation to the label. However, in relation to the legislation, all samples were adequate for the criteria of 20% difference in relation to the label and contain 10g protein / portion, with only one product containing <50% of the total energetic value in the portion. The inadequacy of the protein content observed in the whey protein samples occurred when analyzing the percentage concentrations. However, most of the samples were adequate according to the legislation, with the exception of only one brand, which presented lower energy content than what was recommended.

Author Biographies

Carolina Stacntz Farias, Universidade Federal de Ciências da Saúde de Porto Alegre (UFCSPA), Porto Alegre-RS, Brasil.

Curso de Nutrição

Giuseppe Potrick Stefani, Pontifí­cia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUC-RS), Porto Alegre-RS, Brasil.

Escola de Ciências da Saúde

Cláudia Dornelles Schneider, Departamento de Nutrição, Universidade Federal de Ciências da Saúde de Porto Alegre (UFCSPA), Porto Alegre-RS, Brasil.

Departamento de Nutrição / PPG Ciências da Reabilitação

Vanusa Regina Lando, Departamento de Farmacociências, Universidade Federal de Ciências da Saúde de Porto Alegre (UFCSPA), Porto Alegre-RS, Brasil.

Departamento de Farmacociências

References

-Aljaloud, S.O.; Ibrahim, S.A. Use of Dietary Supplements among Professional Athletes in Saudi Arabia. Journal of Nutrition and Metabolism. Vol. 2013. 2013. p. 1-8.

-Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Ministério da Saúde. Dispõe sobre alimentos para atletas. Resolução De Diretoria Colegiada, Num. 18 de 27 de abril de 2010. Brasília. 2010.

-Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Ministério da Saúde. Regulamento Técnico sobre Rotulagem Nutricional de Alimentos Embalados, tornando obrigatória a rotulagem nutricional. Resolução De Diretoria Colegiada, Num. 360 de 23 de dezembro de 2003. Brasília. 2003.

-Araújo, L.R.; Andreolo, J.; Silva, M.S. Utilização de suplemento alimentar e anabolizante por praticantes de musculação nas academias de Goiânia-GO. Revista Brasileira de Ciência e Movimento. Vol. 10. Num. 3. 2002. p. 13-18.

-Bianco, A. Mammina, C.; Thomas, E.; Ciulla, F.; Puplella, U.; Gagliardo, F.; Bellafiore, M.; Battaglia, G.; Paoli, A.; Palma, A. Protein supplements consumption: a comparative study between the city centre and the suburbs of Palermo, Italy. BMC sports science, medicine and rehabilitation. Vol. 6. Num. 29. 2014. p. 1-5.

-Cantori, A.M.; Sordi, M. D.F.; Navarro, A.C. Conhecimento sobre ingestão de suplementos por frequentadores de academias em duas cidades diferentes no sul do Brasil. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 3. Num. 15. 2009. p. 172-181. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/114>

-Cardoso, R. Força Suplementar. Comércio & Serviços, Publicação da Federação do Comércio de Bens, Serviços e Turismo do Estado de São Paulo. Vol. 44. 2016. p. 48-52.

-Dickinson, A.; Mackay, D. Health habits and other characteristics of dietary supplement users: a review. Nutrition Journal. Vol. 13. Num. 14. 2014. p. 1-8.

-Esteves, C.F.F.; Toledo, G.C.G. Comparação de rotulagem de suplementos proteicos e de creatina com a resolução RDC no 18 / 2010 que dispõe sobre alimentos para atletas. Revista Saúde. Vol. 5. Num. 2. 2016. p. 9-22.

-Feitosa, G.M.; Caetano, Y.R.; Torresa, I.M.S.; Alvesa, V.F.; Garcia, T.A. Alimentos para atletas: qualidade das informações do rótulo. Revista de Biotecnologia & Ciência. Vol. 1. Num. 2. 2013. Suplemento especial p. 32.

-INMETRO. Programa de análise de produtos: Relatório final sobre a análise em suplementos proteicos para atletas –Whey protein. Ministério do Desenvolvimento, Indústria e Comércio Exterior. Instituto Nacional de Metrologia, Qualidade e tecnologia -INMETRO. 2014.

-Karimian, J.; Esfahani, P.S. Supplement consumption in body builder athletes. India: Journal of Research in Medical Sciences: Journal of Research in Medical Sciences. Vol. 16. Num. 10. 2011. p. 1347-1353.

-Lima, L.M.; Lima, A.S.; Braggion, F.G. Avaliação do consumo alimentar de praticantes de musculação. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 9. Num. 50. 2015. p. 103-110. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/462>

-Lovato, F.; Kowaleski, J.; Santos, L.R.; Silva, S.Z. Avaliação da conformidade de suplementos alimentares frente à legislação vigente. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva. Vol. 8. Num. 47. 2014. p. 1-10. Disponível em: <http://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/472>

-Maughan, R.J. Quality assurance issues in the use of dietary supplements, with special reference to protein supplements. Journal of Nutrition. Vol. 143. Num. 11. 2013. p. 1843S-1847S.

-Nabuco, H.C.G.; Rodrigues, V.B.; Barros, W.M.; Ravagnani, F.C.P.; Espinosa, M.M.; Ravagnani, C.F.C. Use of dietary supplements among Brazilian athletes. Revista de Nutrição. Vol. 30. Num. 2. 2017. p. 163-173.

-Parnell, J.A.; Wiens, K.; Erdman, K.A. Evaluation of congruence among dietary supplement use and motivation for supplementation in young, Canadian athletes. Journal of the International Society of Sports Nutrition. Vol. 12. Num. 49. 2015. p. 1-10.

-Pereira, R. F.; Lajolo, F. M.; Hirschbruch, M. D. Consumo de suplementos por alunos de academias de ginastica de São Paulo. Revista de Nutrição. Vol. 16. Num. 3. 2003. p. 265-272.

-Reinert, A.; Rohrmann S.; Becker N.; Linseisen J. Lifestyle and diet in people using dietary supplements: A German cohort study. European Journal of Nutrition. Vol. 46. Num. 3. 2007. p. 165-173.

-Sociedade Brasileira de Medicina do Esporte. Modificações dietéticas, reposição hídrica, suplementos alimentares e drogas: comprovação de ação ergogênica e potenciais riscos para a saúde. Revista Brasileira de Medicina do Esporte. Vol. 15. Num. 3. 2009. p. 3-12.

-Scarlato, R.C.; Miranda, N.G.M.; Costa, R.S.; Simões, K.M.A.; Vidal, I.K.S.; Rego, E.C.P. Determinação do teor de proteínas e carboidratos totais em suplementos tipo Whey Protein. Revista do Instituto Adolfo Lutz. Vol. 75. Num. 1701. 2016. p. 1-7.

-Smithers, G.W. Whey and whey proteins -From “gutter-to-gold”. International Dairy Journal. Vol. 18. Num. 7. 2008. p. 695-704.

-Soares, J.P.; Marques, G.A.; Magalhães, C.S.; Santos, A.B.; São José, J.F.B.; Silva, D.A; Silva, E.M.M. Efeito da adição de proteína do soro do leite como substituto do trigo na formulação de bolos sem adição de açúcar. Brazilian Journal of Food Technology. Vol. 21. 2018. p. 1-9. e2016190.

-United States Dairy Council. Reference manual for US whey and lactose products. Arlington, VA: US Dairy Export Council. 2006.

-Wolfe, R. R. Protein supplements and exercise. American Journal of Clinical Nutrition. Vol. 72. Num. 2. 2000. p. 551S-557S.

Published
2019-09-19
How to Cite
Farias, C. S., Stefani, G. P., Schneider, C. D., & Lando, V. R. (2019). Analysis of protein concentration in different types of national protein supplements. RBNE - Brazilian Journal of Sports Nutrition, 13(81), 705-712. Retrieved from https://www.rbne.com.br/index.php/rbne/article/view/1423
Section
Scientific Articles - Original